Jelena Đoković

Jedna od prvih važnijih odluka koju donosimo u životu samostalno jeste da li studirati i šta studirati. Odluku uglavnom donosimo na osnovu toga da li ćemo naći posao u toj oblasti ili ne. Međutim, ono što ja mislim da je najvažnije jeste voleti to što studirate i truditi se da što više naučite o tome. Univerzitet koji je to meni omogućio jeste Univerzitet Singidunum.

jelena_djokovicJa nikada ni pomislila nisam da ću studirati hotelijerstvo. Završila sam gimnaziju, pa samim tim nisam imala dodirnih tačaka sa ekonomijom a još manje turizmom i hotelijerstvom. Iskreno, pre 5 godina, kada je trebalo izabrati fakultet na kome ću studirati, nisam ni znala šta tačno znače i šta sve obuhvataju marketing, menadžment, sama ekonomija. Način na koji sam ja birala fakultet odnosno univerzitet bio je nastavni plan i program, nastavni kadar ali i iskustva dotadašnjih studenata. Možda će nekome ovo izgledati čudno ali zaista je bilo tako. Ono što je mene zadivilo, a u šta sam se kasnije i sama uverila, jeste da je to univerzitet koji se stalno prilagođava novinama i univerzitet koji omogućava svojim studentima da uče od veoma dobrih, a usudiću se da kažem i najboljih stručnjaka u Srbiji, ali i svetu. To je univerzitet koji svakom svom studentu koji je željan znanja pruža mnogo.

Od dana kada sam došla na polaganje prijemnog ispita, pa do danas, kada sam pri kraju master studija, nikada nisam imala nikakvih problema na univerzitetu. Već prvog dana svečanim dočekom za brucoše, osećate se bitnim. A završna ceremonija dodele diploma u togama je zaista prelepa i tada shvatite da ste sve vreme bili na pravom univerzitetu. Predavanja su osmišljena tako da uključuju studente u predavanja i vežbe, pa sam tako, bar ja, imala utisak kao da sam u srednjoj školi, što je sjajno. Pišete seminarske radove, učestvujete na časovima i pola posla ste završili što se tiče polaganja ispita. Neke osnovne stvari svi nauče jer profesori to toliko puta ponove da i ako te ne zanima ni malo, zapamtićeš osnovne stvari, što je po mom mišljenju najvažnije. Detalji se uče praksom. Ovaj univerzitet te nauči osnovu svega, ostalo je samo da u praksi primeniš i da se malo pozabaviš čitanjem literature ili članaka. Sad nam je bar svima dostupan Internet pa informacije možemo veoma brzo naći o svemu. Pa zašto ne i o svom zanimanju i o inovacijama vezanim za njega. Za širenje znanja tu je bogata biblioteka univerziteta. Profesori se mnogo trude kako bi predavanja bila interesantna, kako bi uvek nešto novo saznali. Primere iz prakse možete čuti tokom čitavog predavanja. Svaka teorija objašnjava se kroz primere. Na predavanjima se često gledaju i filmovi, reklame, prilozi iz TV emisija i slično, naravno u edukativne svrhe. Sve to je meni mnogo više pomoglo u praksi nego veliki deo teorije koju sam učila. Slažem se da teorija mora da se zna, ali mnogo više znači iskustvo tih profesora. Jer jedno je teorija a realnost je sasvim nešto drugo. Lepo je sve to opisano u literaturi i sve mi to znamo kako bi trebalo da bude, ali da li može tako i na koji način no uraditi, e to nećete naći ni u jednoj knjizi. To možete samo čuti od ljudi koji imaju iskustva u svom poslu. A to je ono što dobijate od profesora na univerzitetu, odnosno fakultetu, i od mentora na praksi. Na ovom univerzitetu profesori su uvek tu za studente. Tu su i konsultacije ali i predavanja gde možete profesora pitati da vam nešto pojasni, prokomentarisati nešto i slično. Oni su tu za studente čak i van predavanja, ako ništa drugo tu su Email adrese na koje ažurno odgovaraju. Međutim, iako sam ponosna što sam student tog univerziteta i nikada ga ne bih menjala, smatram da bi pojedini profesori mogli da budu malo stroži prilikom ocenjivanja. Moram se ograditi i reći da smatram da desetke i devetke ne dele bez velikog znanja studenata, ali za niže ocene su malo blaži.

Pomenula sam već primenu znanja. Tu prvo treba pomenuti obaveznu praksu. Ovo bih posebno naglasila jer nije isto raditi i biti na praksi. Praksa ti omogući da „zaviriš“ u svaki sektor i da sagledaš celokupno poslovanje preduzeća, omogućava ti da se dokažeš, da te zapaze i da dobiješ posao, omogućava ti da budeš deo nekog sistema u kome možda nikada nećeš imati šansu da se zaposliš. Praksom dobiješ neprocenjivo bogatstvo, a to je znanje. I to znanje je jako korisno. Ja često kažem da sam u nekim hotelima, ako ništa drugo, naučila kako ne treba da se radi. Ali sam bar bila ponosna što sam stekla dobro znanje na fakultetu koje mi je omogućava da uvidim greške u poslovanju nekog hotela.

Ono što bih još pomenula, a što izdvaja ovaj univerzitet od drugih jeste Centar za razvoj karijere. Svakom studentu Univerziteta Singidunum, koji još nije posetio ovaj Centar savetujem da ode i nauči po koju korisnu stvar. Kako napisati CV, kako otići na razgovor za posao, koja vam pitanja mogu postaviti na tom razgovoru, kako napisati diplomski rad i mnogo toga drugog. Tu su i brojne radionice. Centar je uvek tu i za studente koji su završili svoje studije. Meni su lično mnogo pomogli pri pisanju biografije i motivacionog pisma.

Ne treba zaboraviti ni studentski servis i računarski servis koji uvek nađu odgovor na svako naše pitanje, a ni sve druge osobe zaposlene na univerzitetu koji doprinose da naše studiranje protekne bez ikakvih problema.

Ja sam veoma zadovoljna onime što mi je pružio Singidunum i zahvalna sam svima njima što su stvorili i što održavaju jednu takvu, za mene posebnu, ustanovu. Zbog svih njih ja sam zavolela i turizam i hotelijerstvo i zbog njih ja imam želju da doprinesem razvoju i unapređenju turizma i ugostiteljstva u našoj prelepoj Srbiji.

Svako bira svoj put kojim će ići. Vi izaberite vaš. Ja sam izabrala da na mom putu bude Singidunum i opet bih isto izabrala, jer ovo što ste pročitali je samo deo onoga što ovaj univerzitet može da vam pruži.

Autor: Jelena Đoković, student master studija, generacija 2007

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s