Studije hotelijerstva u Srbiji

Studije hotelijerstva na Fakultetu za turistički i hotelijerski menadžment Univerziteta Singidunum

Studijski program turizam i hotelijerstvo na osnovnim akademskim studijama traje četiri godine, odnosno osam semestara, na kojima se stiče 240 ESPB. Pravo upisa na studije imaju učenici sa završenom četvotogodišnjom srednjom školom. Pohađanje nastave je obavezno, a nedeljno opterećenje studenata u nastavi iznosi do 20 časova.

Studijski program čine obavezni i izborni predmeti. Predmeti su jednosemestralni, a izuzetak su smo strani jezici koji se pohađaju u oba semestra. Student može uticati na strukturu studijskog programa kroz izborne predmete i samim tim, oblikovati svoj akademski profil. Tokom studija student može steći potrebnu informatičku obrazovanost i međunarodno priznatu diplomu ECDL (European Computer Driving Licence), zatim diplomu za engleski jezik (u saradnji sa British Council-om) i međunarodno priznate diplome za druge strane jezike (španski, italijanski i nemački).

Izborno istraživački praktikum daje priliku studentima da putem praktičnog rada i istraživanja rešavaju konkretne probleme iz prakse, uz upotrebu naučnih metoda i postupaka, kao i da povezuju osnovna znanja iz različitih oblasti i primenjuju ih u svom radu, koje konačno obrađuju u diplomskom radu. Nastava na studijskom programu turizam i hotelijerstvo je interaktivnog karaktera, obavezno uključuje primere iz prakse, podstiče studenta na razmišljanje i kreativnost, samostalnost u radu i primenu stečenih znanja. Kvalitet nastavnog procesa obezbeđuje se kroz primenu sledećih nastavno metodičkih formi:

 • predavanja,
 • izvođenje praktičnih i laboratorijskih vežbi,
 • izradu seminarskih i drugih stručnih radova i prezentaciju istih,
 • diskusiju kroz akcenat na izražavanju i kritičko mišljenje,
 • primenu savremenih metoda slučajeva (case study),
 • osposobljavanje studenata za rad po projektnom principu, kao i za timski rad,
 • obavljanje stručne prakse.

Pored toga, za studente je izuzetno važan princip horizontalne i vertikalne pokretljivosti. Pod horizontalnom pokretljivošću podrazumeva se mogućnost prelaska na druge studijske programe, odnosno ostale fakultete u sastavu integrisanog Univerziteta Singidunum, kao i na bilo koju obrazovnu instituciju koja se bavi ovom oblašću u zemlji ili inostranstvu. Vertikalna pokretljivost se ogleda u mogućnosti upisa na master, specijalističke i doktorske studije i na:

 • ostalim fakultetima Univerziteta Singidunum, tj. odgovarajućim studijskim programima
 • ostalim srodnim fakultetetima u zemlji i inostranstvu, odnosno njihovim studijskim programima.

Studijski program turizam i hotelijerstvo treba da doprinese stvaranju međunarodno konkurentne turističke privrede Srbije i njenom dugoročno održivom razvoju. Ovaj studijski program urađen je u skladu sa evropskim procesima u obrazovanju kako bi se studentima pružila znanja i veštine i razvile kompetencije za obavljanje složenih i kreativnih poslova u privatnom i javnom sektoru u turizmu, hotelijerstvu kao i u komplementarnim delatnostima.

Studijski program turizam i hotelijerstvo treba da omogući studentima sticanje teorijskih i praktičnih znanja o turizmu i hotelijerstvu kod nas, u Evropskoj uniji i celom svetu. Cilj je da studenti steknu neophodna znanja o savremenim poslovnim koncepcijama kao što su menadžment, marketing i druge i da ovladaju svim tehnikama i veštinama koje će im obezbediti odgovarajuću kompetentnost za obavljanje brojnih poslova u ovoj oblasti. Odnosno, takav cilj studijskog programa može se sintetizovati u sledećim stavovima:

 • da studenti steknu znanja i veštine,
 • da kroz teorijsko-metodološku nastavu dobiju neophodnu osnovu i znanja za unapređivanje turizma i hotelijerstva,
 • da kroz obimnu i kvalitetnu stručnu praksu tokom studija upoznaju funkcionisanje turističke i ostale privrede i ukupnog javnog sektora u turizmu,
 • da kroz vežbe iz pojedinih kvantitativnih disciplina ovladaju tehnikama njihove upotrebe u turizmu i hotelijerstvu,
 • da kroz obavezno izučavanje engleskog i još jednog stranog jezika steknu visok nivo znanja, što će im omogućiti uspešnu komunikaciju sa celim svetom.

Studijski program turizam i hotelijerstvo treba da doprinese stvaranju međunarodno konkurentne turističke privrede Srbije i njenom dugoročno održivom razvoju. Ovaj studijski program urađen je u skladu sa evropskim procesima u obrazovanju kako bi se studentima pružila znanja i veštine i razvile kompetencije za obavljanje složenih i kreativnih poslova u privatnom i javnom sektoru u turizmu, hotelijerstvu kao i u komplementarnim delatnostima.

Advertisements

2 thoughts on “Studije hotelijerstva u Srbiji

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s