Hotel Splendid *** garni (zatvoren)

Dragoslava Jovanovića 5, Stari grad

Zatvoreni hotel budget klase za poslovne putnike koji nije privatizovan zbog potraživanja naslednika vlasnika iz predratnog perioda.

aktivan: 1921-2009.

Eksterijer

O objektu Kontakt
Trifun Jovanović, krojač koji je zanat učio u Berlinu, u Beograd je stigao 1885. godine, a osam godina kasnije sa partnerom Životom Lazarevićem osnovao je krojačku radnju. Pet godina mukotrpnog rada bilo je dovoljno da steknu kapital koji će oplođivati sve do 1913. godine kada kupuju zemljište za 25.000 dinara, na mestu na kojem će kao partneri 1921. godine izgraditi hotel „Splendid“ u Dvorskoj ulici, odmah preko puta Kraljevog dvora (današnja Gradska skupština). Na vizitkarti iz tog doba piše: Prvoklasno uređene sobe sa tekućom toplom i hladnom vodom. Cena: od 40 do 70 dinara.Splendid je nacionalizovan 1948. godine. Iz hotela je odneto i pet slika, iako nisu zavedene kao deo hotelskog enterijera. Tri se nalaze u Narodnom muzeju, jedna od njih je delo holandskog slikara, Rembrantovog učenika, dve su nekim transakcijama sa ogrevom dospele u „Majestic„.

Hotel je trebalo da bude privatizovan u novembru 2001. godine, ali je ubrzo skinut sa spiska za prodaju uz još tri sporna hotela – „Astoria„, „Prag“ i „Excelsior“ zbog najava naslednika starih vlasnika da će imovinu potraživati u postupcima restitucije.

Ipak, hotel je prodat na aukciji 29. februara 2008. godine za 1,1 milijardu dinara (oko 12 miliona evra, odnosno 11.000 po kvadratnom metru) Veselinu Rutoviću iz Crne Gore, vlasniku lanca ugostiteljskih objekata „Tri grozda“ („Dva jelena“, „Orač“, „Trandafilović“, „Kalenić“, „Orašac“, „Polet“, „Avala“, Sokolac“, „Sport“, „Šumadija“, „Bosna“ i „Odmor“), turističko-ugostiteljskog preduzeća „Central“ iz Zemuna i „Miloševog konaka“. Početna cena bila je 61,8 miliona dinara, a minimalne investicije su 1,5 miliona EUR.

Investitor je najavio rekonstrukciju od juna do decembra 2008. Ipak, kako Rutović nije uplatio drugu ratu, Agencija za privatizaciju je raskinula ugovor i u novembru 2009. imenovala zastupnika društvenog kapitala, dok je hotel prestao sa radom.

Agenija za privatizaciju objavila je u aprilu 2011. poziv za učešće na tenderu, po skraćenom postupku, za prodaju 72% kapitala hotela.

Ipak, na tenderu za prodaju 6. septembra 2001. nije stigla nijedna ponuda tako da je proglašen neuspešnim, a nekoliko dana kasnije iz Agencije za privatizaciju poručili su da će stopirati prodaju preduzeća u čijem se sastavu nalazi imovina koja se potražuje u postupku restitucije do usvajanja zakona o vraćanju imovine i obeštećenju.

godina izgradnje: 1921.
poslednji put renoviran: 1987.

/
Dodatne informacije
/  
Sadržaji i oprema
hotel ima bar hotel obezbeđuje parking mesta
sobe su opremljene direktnim telefonskim linijama sobe su opremljene WiFi Internet vezama sobe su opremljene sefovima sobe su opremljene satelitskom televizijom
Smeštajni kapaciteti
broj soba u hotelu12 soba.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

32 soba broj soba opremljenih za osobe sa posebnim potrebama u hotelu4 apartmana
Položaj Udaljenost
Hotel se nalazi u samom centru grada, preko puta Skupštine grada. udaljenost hotela od aerodroma20,3 km udaljenost hotela od centra grada0,4 km udaljenost hotela od železničke stanice1,2 km
Prednosti Slabosti Menadžment
  • fantastična lokacija u mirnoj uličici koja povezuje Terazije i Ulicu Kralja Milana sa Trgom Nikole Pašića, u blizini Starog dvora (sedišta Skupštine grada Beograda) i Doma Narodne skupštine Republike Srbije
  • preko puta se nalazi podzemna garaža „Pionirski park“ sa 455 parking mesta
  • neophodni kompletna renovacija, adaptacija i repozicionirajne
/
Profil preduzeća
  • naziv: Hotelsko-ugostiteljsko i turističko akcionarsko društvo Splendid Beograd
  • PIB: 100038113
Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s