170 godina od prvog hotela u Beogradu

Hoteli podignuti u 19. veku su mahom bili nosioci modernizacije i evropeizacije Beograda, koji je do tada bio orijentalna turska varoš. Ovi objekti su najčešće diktirali savremene evropske tokove, pa su tako hoteli bili među prvim objektima podignutim u stilu romantizma, zatim akademizma i eklekticizma.

stari_bg_hotel_kod_jelena
Kod Jelena

Prvi beogradski hotel podignut je 1843. godine i zvao se „Kod jelena“, da bi deceniju kasnije njegov naziv promenjen u „Staro zdanje“. Hotelska zdanja su takođe služila za smeštaj raznih institucija, pa je tako u „Starom zdanju“ otvorena prva pošta, kao i prva uprava železnica u Beogradu.

Beograđani i njihovi gosti moći će da pogledaju kako je nekada izgledalo “Staro zdanje“, ali i brojni drugi hoteli na izložbi “Hoteli u Beogradu (1843-2013)“. Izložbu organizuje Udruženje istoričara arhitekture i arhitekata „Distrikt 6“u saradnji sa Kućom legata i njome će obeležiti 170 godina od izgradnje prvog hotela u Beogradu.

Izložba će biti otvorena 13. septembra u 20 časova, u Galeriji Kuće legata (Knez-Mihailova 46) u Beogradu. Postavka obuhvata fotografije hotela iz perioda izgradnje, stare razglednice, kao i fotografije sadašnjeg izgleda, uz projekte osnova hotelskih zdanja. Većina fotografija i razglednica potiču iz autorizovanih privatnih zbirki kolekcionara i fototeka ustanova i institucija kulture.

Izložba kroz četiri celine prikazuje nastanak i razvoj hotelskih objekata u Beogradu. Prva celina posvećena je hotelima koji su srušeni i danas više ne postoje, pa je zato ova celina i najinteresantnija, jer omogućava publici da se susretne sa Beogradom koji više ne postoji i skreće pažnju na izgubljeno arhitektonsko nasleđe.

Na prvu celinu se nadovezuje druga, u kojoj su prikazani hoteli koji su tokom vremena izgubili svoju namenu ili više nisu u funkciji. Treća celina prikazuje hotele prve polovine 20. veka, koji su u tom periodu bili centri kulturnih zbivanja i okupljanja intelektualne elite Beograda. Poslednja celina prati razvoj hotelske arhitekture od 1946. godine do danas, što znači da hronološki pregled obuhvata i prve decenije 21. veka.

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s