Otmar Michaeler: Stara planina će biti najbolja planinska destinacija jugoistočne Evrope

Renomirani hotelski lanac „Falkensteiner Hotels & Residencesotvorio je nedavno svoj prvi hotel u srpskoj prestonici, a 21. marta organizovaće svečanost kojom će proslaviti početak rada.

logo_falkensteiner_hotels_and_residencesPredsednik uprave „Falkensteiner Michaeler Tourism GroupOtmar Michaeler govori za „eKapiju“ o planovima u Beogradu i na Staroj planini, o novom hotelu u Beču, proširenju portfolia u Hrvatskoj, o tome kako se na Jadranu može i letovati i zimovati i otkriva koje destinacije će njegova kompanija uskoro osvajati.

Kakvi su dosadašnji rezultati beogradskog hotela?

– Veoma smo zadovoljni rezultatima postignutim u prvim mesecima, ali svakako moramo da uložimo puno napora kako bi poslovanje hotela bilo još uspešnije. Otvaranje gradskog Falkensteiner Hotela Belgrade u decembru prošle godine veliki je izazov, imajući u vidu da sve do marta u gradovima nema mnogo događanja u oblasti biznisa.

bg_falkensteiner_hotel_belgradeMeđutim, veoma smo zadovoljni činjenicom da su hotelom oduševljeni kako domaći tako i međunarodni gosti. Nadamo se da odlične kritike koje smo do sada dobili neće prestati ni ubuduće. Naravno, ovo je za nas tek početak, jer je Srbija najmlađe tržište za naše Falkensteiner hotele, dok je Beograd turistička destinacija u razvoju.

Hoće li i blizina „Danube Busssines Centra“ doprineti rastu poslovanja hotela?

Danube Business Center zajedno sa Falkensteiner Hotel Belgrade predstavlja zajedničku investiciju Falkensteinera i „M.O.F. Beta ImmobilienAG.

Naravno, očekujemo da će direktno povezani poslovni centar dovesti do porasta poslovanja, naročito u korporativnom i MICE području. Osim toga, ugostiteljske usluge našeg hotela mogle bi da koriste i firme koje imaju svoja predstavništva u Danube Business Centru.

Prošla godina je za kompaniju Falkensteiner bila uspešna i na polju planinskog turizma u Srbiji. Kakvi su vam dalji planovi na Staroj planini?

– Stara planina, zeleni centar koji je Srbija razvila i koji bi trebalo da bude dovršen u narednim godinama, predstavlja za nas izuzetno značajan projekat u vašoj zemlji.

Imamo nameru da Staru planinu razvijemo u najbolju planinsku turističku destinaciju jugoistočne Evrope, koja će biti atraktivna za posetioce tokom čitave godine. U saradnji s međunarodnim stručnjacima za turizam, kao što je, na primer, proizvođač ski-liftova „Doppelmayr„, radimo na tome da turistički centar na Staroj planini bude na najvišem nivou.

kz_falkensteiner_hotel_stara_planinaKljučno je da kompletan kompleks, izuzev dolazaka i odlazaka, bude „zona zabrane kretanja vozila“. Planirano je da po završetku radova celokupno odmaralište raspolaže sa 24 žičare i 151 stazom u zimskim mesecima. Osim toga, kompleks će obuhvatati još nekoliko hotela i drugih zanimljivih sadržaja.

U ovom trenutku ne mogu da preciziram da li sam Falkensteiner na Staroj planini planira još neke projekte.

Javno preduzeće „Stara planina“ najavilo je i da će „zelena lepotica“ uskoro dobiti sportski i rekreativni centar, bazen, SPA centar, komercijalne zgrade, „multifemili kuće“ sa apartmanima… Koliko će ovo biti značajno za Falkensteiner?

– Mi smo se koncentrisali na naš projekat. Naravno, u zavisnosti od ponude, postoji mogućnost saradnje posle otvaranja „multifemili kuće“, posebno za naše poslovne i turističke goste hotela. Ipak, o tome zasad ne mogu da kažem ništa više.

Falkensteiner je izuzetno aktivan i u Hrvatskoj. Prošle godine ste kod Zadra otvorili luksuzni kompleks „Punta Scala„, u kome je i „Hotel & SPA Iadera“ sa pet zvezdica. Po čemu je on specifičan?

– To je prvi hotel u Hrvatskoj koji je primljen u renomirano međunarodno hotelsko udruženje „The Leading Hotels of the World„.

hotel_and_spa_iaderaOn ima „Acquapura SPA“ centar veličine 6.000m², hamam na 700m², a karakteriše ga neprevaziđena arhitektura Borisa Podrecce i mediteranski dizajn Matteo Thuna, kao i jedinstven položaj na vrhu poluostrva Punta, direktno uz more.

U turističkom kompleksu Punta Scala, gde se osim Hotel & SPA Iadera sa pet zvezdica nalaze i Family Hotel Diadora sa četiri zvezdice i „Senia Residences„, zajedno sa međunarodnim stručnjacima integrisali složen smo sistem, koji omogućava mininalan uticaj na životnu okolinu.

U prvom planu bio je način izgradnje, koji je usklađen sa prirodom. Specijalno postrojenje obezbeđuje vodu za svakodnevnu upotrebu na tom turističkom poluostrvu i stvara energiju neophodnu za grejanje, odnosno hlađenje. Osim toga, pažljiv odnos prema okruženju osigurava i potpuno biološko postrojenje za prečišćavanje. Osim kada je reč o dolasku i odlasku, Punta Scala je „zona zabrane kretanja vozila“.

Kompleks ima centralnu ozelenjenu podzemnu garažu, čime se izbegava ostavljanje vozila ispred hotela.

Vaša kompanija je nedavno čitavu Hrvatsku ocenila kao izuzetno atraktivnu destinaciju, kojoj predviđa sve veći napredak. Koji je sledeći projekat Falkensteinera?

– Zasad ne planiramo nikakve nove sopstvene investicije u Hrvatskoj. Ipak, naš hotelski portfolio bismo proširili sa još nekoliko hrvatskih hotela koji odgovaraju našem brendu, u skladu sa ugovorom o upravljanju.

Kada je reč o budućnosti, veliki potencijal za razvoj vidim u uslužnom konceptu nekretnina, i to ne samo u Hrvatskoj. Apartmani za odmor su u poslednje vreme sve više u centru pažnje investitora. Takav način poslovanja uvek je dobra investicija i to pokazuje da samo posedovanje nekretnine često više nije dovoljno. Ona mora da se obogati zanimljivom ponudom usluga, a takođe i pitanje održivosti ima veoma važnu ulogu.

Može li Jadranska obala da postane i zimska destinacija?

– To je sigurno moguće, uz odgovarajuće proizvode i hotelsku ponudu. Okvirni uslovi u turističkim regijama, naravno, moraju biti adekvatni, ali u ovom slučaju Hrvatska čini sve što je potrebno kako bi se kontinuirano razvijala i privukla strane goste stalnim novim ponudama. Zahvaljujući Falkensteiner Hotel & SPA Iadera, mi smo zasigurno postavili osnove zimskom velnesu na Jadranskoj obali u Hrvatskoj.

Planirate li, možda, investicije i na crnogorskoj obali?

– Crna Gora sasvim sigurno ima bogat turistički potencijal, posebno u obalskom predelu. Ipak, trenutno u toj državi nemamo nikakve konkretne projekte.

Koji je sledeći veliki projekat kompanije Falkensteiner na globalnom nivou? Hoćete li osvajati i nova tržišta?

– Trenutno radimo na izgradnji našeg novog gradskog hotela u Beču – „Falkensteiner Hotel Wien Margareten„, koji će imati četiri zvezdice. Angažovali smo vrhunske stručnjake za dizajn, među kojima je i Matteo Thun. Otvaranje je predviđeno za početak leta. Kada govorimo o budućim tržištima, na kojima bismo želeli da budemo zastupljeni, Nemačka se, naravno, nalazi među prva tri.

Izvor: eKapija | Autor: M.S.

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s