Knjaževac očekuje izgradnju drugog hotela na Jabučkom ravništu

Prvi hotel na Staroj planini dočekao je prve turiste prošle Nove godine. Posle početnih poteškoća sa snabdevanjem strujom i vodom, u opštini Knjaževac kažu da su svi problemi u tom hotelu sa četiri zvezdice vremenom otklonjeni i da očekuju ozbiljnog investitora koji će izgraditi drugi od šest hotela koliko je predviđeno na Jabučkom ravništu.

– U turizam se, kao jednu od ključnih grana u našoj opštini, ulaže mnogo novca i mnogo energije. Takođe, država je u poslednje dve godine uložila više od 50 miliona evra u Staru planinu, gde se nalazi najbolji zimski hotel u Srbiji, a i u regonu. Želeli bismo da nađemo nekog od ozbiljnih investitora da izgradi novi hotel – kaže u razgovoru za „eKapiju“ Miljan Ranđelović, pomoćnik predsednika opštine Knjaževac.

Naš sagovornik ističe da će u ovoj sezoni turisti hotela „Stara planina“ potpuno uživati u blagodetima tog planinskog centra.

– Prošla sezona je bila nulta sezona kada smo otkrivali eventualne probleme. Cena je prošle sezone bila dosta povoljna tako da je hotel bio prebukiran. Sada je već rezervisano više od 20% kapaciteta za zimsku sezonu. Već se pripremamo da predupredimo svaki problem. Prošle godine je urađen dalekovod sa pirotske strane, a sada postavljamo dalekovod i sa knjaževačke strane do vrha Stare planine. Takođe, u toku je izgradnja još jedne deonice puta u vrednosti od 84,7 miliona dinara. Iako smo prošle godine imali sneg do početka aprila, ipak smo kupili 40 novih topova za sneg – navodi pomoćnik predsednika opštine Knjaževac.

Od 1. septembra država je upravljane hotelom na period od 15 godina prepustila austrijskoj kompaniji Falkensteiner Michaeler Tourism GroupAG.

– Imamo puno poverenja u firmu „Falkensteiner“ koja upravlja hotelom. Očekujemo dosta domaćih i stranih turista na Staroj planini. Rad hotela podstiče i razvoj drugih vidova turizma kao što je etno turizam. Sela u podnožju Stare planine se razvijaju, ljudi prave pansione, nude raznovrsne etno programe. Organizovali smo obuku za naše poljoprivrednike koji su zainteresovani za proizvodnju zdrave hrane. Želimo da ih spojimo sa firmama koje mogu da podrže tu proizvodnju – napominje naš sagovornik.

Ranđelović ističe da je početkom ove godine na Staroj planini počela da radi i prva gondola u Srbiji.

Polazna stanica gondole nalazi se kod novog hotela na Jabučkom ravništu, a dužina je 1.100 metara. Inicijalni kapacitet gondole je 1.200 skijaša na sat, sa mogućnošću proširenja do 2.400 skijaša. Gondola se kreće brzinom od šest metara u sekundi, a u kabinama ima mesta za osam osoba.

Akva park za decu od 2013. godine

Iz opštine Knjaževac kažu da planiraju nove sadržaje u okviru sportsko–rekreacionog kompleksa „Rgoška Banjica“.

Kompleks se nalazi na udaljenosti 5 km od Knjaževca, a čine ga otvoreni olimpijski bazen dimenzija 25×50 m, dubine 1,5-2,25 m, sa termalnom vodom temperature 28,6 °C, i dečiji bazen dubine 10-60 cm.

– Sada imamo otvoreni olimpijski bazen, a do kraja godine bi to trebalo da postane montažni otvoreno-zatvoreni bazen. Gradimo još jedan bazen sa akva parkom za decu koji će biti gotov do proleća. U bazenima se koristi termalna voda temperature 28,6 °C.

Izvor: eKapija | Autor: S.O.

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s