Metropol Palace: „Istorija od pet zvezdica“

Robert De Niro i Vlada

U beogradskom hotelu Metropol Palace: A Luxury Collection Hotel od 19. oktobra do 1. novembra održava se izložba fotografija pod nazivom „Istorija od pet zvezdica“ koja posetiocima treba da približi više od pola veka duge i bogate istorije hotela koji je od leta 1949. do novembra 1950. godine gradilo oko 18.000 brigadista kao sedište Centralnog komiteta omladine Jugoslavije. Četiri godine kasnije namena zgrade je promenjena, a zadatak da administrativnu zgradu pretvori u reprezentativni hotel poveren je vodećem beogradskom arhitekti Dragiši Brašovanu. Ostalo je ne kako se često kaže istorija, već – priča koja se nastavlja…

Kolega Vlada i ja nismo propustili priliku da postavku obiđemo i vidimo da li postoji neki interesantan detalj iz istorije hotela sa kojim do sada javnost nije bila upoznata. Vladi se najviše dopalo saznanje da je u hotelu boravio argentinski marksistički revolucionar Che Guevara, a meni što je gost „Metropola“ bio najznačajniji italijanski industrijalac XX veka Gianni Agnelli (inače, Vlada je kapitalista najgore vrste, a  ja okoreli marksista :D).

Imena nekih od poznatih gostiju

Struktura zaposlenih Metropola iz vremena kada je otvoren ne razlikuje se previše od savremenih, pa je tako menadžment hotela podrazumevao: šefa računovodstva; sekretara preduzeća; šefa tehničke službe; šefa restorana, šefove sale, kafane i bara; šefa recepcije, šefa vešeraja i šefa garaže. Hotel je zapošljavao i: kuvare, poslastičare, konobare, portire, recepcionere, telefoniste, nadzornice soba, sobarice i sobare, mašinbravare, stolare, tapetare, električare, frigomatičare, šofere, automehaničare, peglarke, pralje i druge pomoćne radnice i radnike, računske službenike-finansijske knjigovođe, magacionere i druge administrativne i komercijalne službenike, daktilografe i stenodaktilografe I klase.

E, sad da ste se pre 55 godina prijavljivali na oglas za zapošljavanje uprave Metropola, ne biste slali CV ili curriculum vitae, već „pismenu pretstavku – molbu“ :D, uz koju se prilažu „kratki opis stručnosti i dosadašnjeg službovanja“.

Istorija duga 55 godina… (minus šest i po koliko je Grcima trebalo da rekonstruišu hotel)

Na kraju, prenosim vam u celosti tekst sa 6. strane „Borbe“, od 20. avgusta 1957. godine, koji najavljuje otvaranje hotela:

Danas se otvara hotel „Metropol“

Veliki beogradski hotel „Metropol“ danas otvara svoja vrata gostima i posetiocima. Moderne hotelske prostorije mogu istovremeno da prime preko 1.300 osoba.

Radovi na građenju zgrade koja se danas zove hotel „Metropol“ počeli su još 1948 godine, ali je ovoj zgradi tada bila data druga namena. Kada su 1954 godine na sadašnjem srednjem delu zgrade bili završeni grubi građevinski radovi upravo tada je odlučeno da se zgrada pretvori u hotel i pristupilo se njenoj adaptaciji, rekonstrukciji i dogradnji.

Hotel „Metropol“ raspolaže sa 215 moderno nameštenih soba u kojima ima 303 ležaja. Ovde su ubrojani i apartmani, koji su najmodernije i najsavremenije opremljeni.

Hotel takođe ima svoju garažu i auto-servis, auto-taksi službu, menjačnicu, berbersko-frizerski salon – sve sa vrlo modernim inventarom i opremom. U hotelu je u rashladnim uređajima ugrađeno oko 100 elektro motora, ventilatori, uređaji za održavanje određene klime itd. Hotel dalje ima tri parna kotla na mazut sa instalacijama za grejanje, električni dizel-agregat, ledaru, sodaru, trafo-stanicu, krematorijum itd. Uskoro će biti montirani i automatski liftovi, koji se zadržavaju na spratu sedam sekundi i rade bez lift-boja. Ovi uređaji su vrlo moderni, tako da hotel „Metropol“ spada u najbolje i najmodernije opremljene u celoj Evropi. Za rad ovih instalacija biće potrebno oko 3.000 kilovata električne energije i 2.500 kg mazuta dnevno.

Cene u „Metropolu“ ne otskaču mnogo od cena drugih hotela „A“ kategorije. Cene ležaja u sobama kreću se od 600 do 2.500 dinara. Meni se može dobiti za 380 dinara. U „Metropolu“ će raditi 280 radnika i službenika.

– Prema ekonomskoj računici i našim sadašnjim instrumentima – rekli su nam – hotel „Metropol“ treba da dnevno ostvari oko milion dinara prometa.

Autor: z

Advertisements

3 thoughts on “Metropol Palace: „Istorija od pet zvezdica“

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s