Svetski dan turizma

Zvanična proslava Svetskog dana turizma održaće se 27. septembra 2012. godine u mestu Maspalmas na Kanarskim ostrvima u Španiji na temu „Turizam i održiva energija: „Napajanje“ održivog razvoja“ (“Tourism and Sustainable Energy: Powering Sustainable Development”). Svetski dan turizma skreže pažnju na potrebu da se učesnici u sektoru turizma i energije okupe u cilju zajedničkog doprinosa turizma održivom razvoju.

Prema rečima generalnog sekretara UNWTO dr Taleba Rafaia turizam zauzima istaknuto mesto u mnogobrojnim savremenim i inovativnim inicijativama u oblasti održive energije. Da bi se shvatilo da je održiva energija prioritet sektora turizma, potrebno je imati u vidu ulaganje u obnovljive izvore energije za avio saobraćaj, ili u rešenja u oblasti energetskih inicijativa implementiranih u hotelima širom sveta.

„Povodom Svetskog dana turizma 2012. godine poručujem da ove inicijative i obaveze ne samo da pomažu zaštiti životne sredine, već stvaraju ekonomske mogućnosti i uslove za nova radna mesta za milione ljudi, kako u oblasti turizma, tako i energetike i ostalih sektora“, rekao je generalni sekretar Rifai.

Svetski dan turizma 2012 poklapa se sa UN Međunarodnom godinom održive energije za sve, nudeći mogućnosti za dalje isticanje zajedničke odgovornosti sektora turizma i energetike u skladu sa širim ciljevima održivog razvoja UN.

O Svetskom danu turizma

Svetski dan turizma proslavlja se svake godine 27. septembra. Svrha ove proslave je podsticanje svesti međunarodne zajednice o značaju turizma i njegove socijalne, kulturne i političke vrednosti. Događaj ima za cilj da se bavi globalnim izazovima sadržanim u UN Milenijumskim razvojnim ciljevima (Millennium Development Goals – MDGs) i istakne doprinos turizma dostizanju istih.

Izvor: MERR

Advertisements

One thought on “Svetski dan turizma

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s