15 najskupljih hotelskih soba u 2011. prema CNN

Tema, reklo bi se, milionima puta obrađivana i nikad precizna i konkretna, nikad se nisam susreo sa zaista dobrim i kvalitetnim spiskom najskupljih hotelskih soba. Često rasporedi ne oslikavaju stanje, jer i sam rate sobe zna da varira po sezonama, danima i slično. Međutim, ovaj spisak mi se učinio zanimljiv, jer čini se da je realan, i ono što je još zanimljivije, prikazuje najskuplje hotelske sobe u 2011. prema njihovom ADR-u. Što znači da je u istraživanje obuhvaćena činjenica koliko je zaista soba skupa prema prošečnoj ostvarenoj ceni noćenja. Ovaj podatak čini istraživanje mnogo kompatibilnijim od drugih. A zašto su hoteli voljno predavali CNN-u podatke o ADR-u njihovih najskupljih soba? Procenite sami.

15. Presidential Suite, InterContinental, Hong Kong

Sudeći po slici mnogi bi pomislili, tek petnaesti? Ovaj zaista raskošni, i prema mišljenju mnogih najlepši apartman u Aziji, zauzima površinu od 2.500 kvadratnih metara na samom krovu zgrade. Na samom balkonu se nalazi đakuzi veličine 100x50m a opremljen je sobom za ručavanje, četiri spavaće sobe i četiri toaleta, radnom sobom i kuhinjicom. Neizbežni 24 časovni batler service je tu, a gostima su na raspolaganju privatni Mercedes S klase ili Rols Roj, po želji sa ili bez vozača

ADR u 2011. godini za ovu sobu bio je 13.715$ po noćenju

Intercontinental Presidential Suite
Zar bi neko zaista odbio ovaj pogled?

14. Sultans Suite, Ciragan Palace Kempinski, Istanbul

A naravno, kada pročitamo ime apartmana, ne bi začudilo da čujemo za par dana da u ovom apartmanu uglavnom borave imućniji gosti sa Balkanu, u spomen popularnoj turskoj seriji. Međutim, ono što je zaista fascinantno je što je ovaj apartman zaista bio letnjikovac jednog sultana. Originalno izrađen u 16. veku i od tada samo jednom renoviran za potrebe Sultana Abdulaziza 1857. godine. Iako je u ovoj palati dotični sultan živeo sam dvadesetak dana pre selidbe u Dolmbahče Palatu, i sa velikom sumnjom da je uopšte kročio u ovaj apartman, danas je palata u potpunosti adaptirana u hotel, izuzev tog poslednjeg sprata i ovog apartmana. Apartman uključuje 7 spavaćih soba i 6 kupatila, radnu sobu, bazen, privatan čamac, privatan helikopter, zaseban doručak serviran u sobi, i naravno, 24 časovni batler servis. Ceo apartman gleda na Bosfor, a centralni dekor čini luster od 15 metara. Zaista impresivno!  Vredi spomenuti da su u apartmanu boravile poznate ličnosti poput Ume Turman, Princa Čarlsa i Đorđa Armanija.

ADR u 2011. godini za ovu sobu bio je 15.332$ po noćenju

Sultan’s Suite
Prava sultanska atmosfera!

13. Ritz-Carlton suite, Ritz-Carlton, Moskva

Iako „samo“ ima 232 kvadratna metra u veličini, ovaj apartman odlikuju prozori od plafona do poda, i ono što je najbitnije za ovakve hladne predele, podno grejanje i uopšteno sistem grejanja koji konstatno drži temperaturu vazduha u sobi na 23 stepeni celzijusa. Ovaj apartman i ne poseduje neke karakteristike koje su toliko upadljive da bi se realno mogao naći na ovom spisku, ali ipak se našao zbog činjenice da mu je cena povećana drastično činjenicom da je celokupni nameštaj u apartamnu nameštaj poslednjeg ruskog cara Nikolaja Romanova. Sve do poznih devedesetih ovaj nameštaj je čuvan daleko od očiju javnosti u velikom skloništu u Moskvi, da bi ga po padu Sovjetskog Saveza kupio Ric-Karlton. Šta da vam kažem, živite kao carevi!

ADR u 2011. godini za ovu sobu bio je 18.000$ po noćenju

Ritz Carlton Moscow
Iako je ceo nameštaj presvučen, sama kontura je ostala ista

12. Royal Suite, Burj Al Arab, Dubai

Da, da, znam reakciju… Mislili ste da će najveći i najgrandiozniji apartman ovog hotela upravo poneti titulu naskuplje hotelske sobe? Greška. Mada zaista impresivno raspoređen na dva sprata i sa apsolutno rekordnim brojem kilograma zlata neophodnih da se opremi ovaj apartman, on je ipak ponuđen po relativno „skromnoj“ ceni. Uz četiri batlera, privatnog vozača, helikoptera, pa čak i dve privatne sobarice, može se reći da apartman zaista zrači i šljašti. Neki ga smatraju vrhuncem grandioznosti, neki običnim kičem, a da li bi ste se vi odrekli ovih stepenica, procenite sami.

ADR u 2011. godini za ovu sobu bio je 18.716$ po noćenju

Burj Al Arab Royal Suite
Koliko zlata….

11. Royal Suite, Hotel Four Seasons George V, Pariz

Karateristika ovog hotela je što nema samo jednu sobu koja se našla na ovoj listi, već dve! Tačnije, postoje dva identična ovakva apartmana u ovom hotelu. Zaista možete zamisliti da je potrebno dva ovakva apartmana da bi se podmirila tražnja? Iako zvuči neverovatno, činjenica je da je zaista tako. Oba su identična: Urkašena slikama iz 18. i 19. veka i nameštajem iz ranog 20. veka. Četiri kristalna lustera krase plafon ali ovaj apartman poseduje san svake žene: walk-in orman sa posebnim odeljkom ormana za cipele ukupne površine 60 kvadratnih metara! Verujem da dame ne bi odolele…

ADR u 2011. godini za ovu sobu bio je 24.550$ po noćenju

George V
Draga, izađi iz ormana, hajde da se prošetamo Lamborghinijem do Ajfelovog tornja!

10. Royal Contecting Bridge Suite, Atlantis, Bahami

Iako je u Burdž El Arabu bilo potrebno rekordno mnogo zlata, ovde je to zlato jednako raspoređeno. Tačnije, svugde ga ima pomalo. I to bukvalno, svugde. Ovaj apartman je dugo slovio za najskuplji ali sada je pao na deseto mesto liste. Poseduje 10 soba, klavir, podovi su od četiri vrste mermera, a samo dnevna soba dugačka je 15 metara. Soba poseduje i sopstveni centar za animaciju sa prilagođenim barom gde možete birati želite li svog privatnog barmena, ili vam ipak još pokoji mišić u organizmu funkcioniše pa bi radije sami sebi sipali piće. Ali opet, bez obzira imate li barmena ili ne, nećete se tako lako izvući od batlera. Njega na raspolaganju imate 24 časa. Težak je ovaj život, zar ne?

ADR u 2011. godini za ovu sobu bio je 25.000$ po noćenju

Bridge Suite Atlantis
Nadam se da niste alergični na zlato.

9. Ritz-Karlton suite, Ritz-Carlton, Tokio

Čar ovog apartman je u stvari u pogledu – nalazi se na aspolutnom vrhu Tokija i predstavlja melem za oči svakome ko se ne plaši visine. Naravno, poseduje i druge karakteristike. Veliki je „svega“ 300 kvadrata ali poseduje pojedinačni tuš za opuštanje za svakog njegovog gosta (nije loša ideja pošto se nalazite u zemlji apsolutnih radoholika). Naravno, ne mogu japanci a da ne stave apsolutno poslednje čudo tehnike gde god se okrenu. Postoji svega jedan Sony televizor u ovoj sobi, ali.. Zahvaljujući daljinskom upravljaču sa laserom na vrhu, on bukvalno prenosi sliku na bilo koje mesto. Tako, samo upalite TV, nađete kanal, memorišete ga i gde god sa sobom nosili daljinski upravljač i gde god ga uperili, dobijate istu, kristalno čistu HD, 3D sliku. Dokle više?

ADR u 2011. godini za ovu sobu bio je 26.300$ po noćenju

Ritz-Carlton
Mogu da gledam kanale BUKVALNO gde hoću? Ali ja neću da izlazim iz ovakvog kreveta!

8. Villa la Kupola, Hotel Exelsior, Rim

I dok napolju ulicom šetaju razni tamnoputi doseljenici iz Istočne Azije, dok Italijani jedva krpe kraj s krajem zbog političkih turbulencija i mera štednje, vi se nalazite u apartmanu koji je inspirisan antičkim Rimom i jedan od navjećih po kvadraturi u Evropi. Išlo se dotle, da su zidovi čak oslikani freskama, kopijama originala iz ranog hrišćanstva, a još više zadivljuje činjenica da ovaj apartman ima sopstveni bioskop! Do ovog trenutka, svi smo se navikli da apartmani imaju po batlera, vozača i slično.. A naravno tu su i saune, đakuzi, kao i reinkarnacija rimskog kupatila. Samo što u ovom rimskom kupatilu, za razliku od onih pravih, nemate robove da vam zagreju stolice. Pih! A kakva bi se drugačija operma i očekivala od jednog apartmana kada Dženifer Lopez boravi u njemu svaki put kad „skokne“ do Rima po neke nove krpice..

ADR u 2011. godini za ovu sobu bio je 30.000$ po noćenju

Villa La Cupola Suite
Rim, u bukvalnom smislu te reči

7. Presidential suite, Hotel Kala di Volpe, Sardinija, Italija.

Iako ste mislili da je prethodni bio degrdacija u poređenju sa lokalnim stanovništvom, šta bi ste tek pomislili za ovaj? Prema prethodnom istraživanju CNN ovaj apartman poneo je i zvaničnu titulu najlepšeg apartmana na svetu po izboru publike za 2010. godinu. I zaista, lepota mu se ne može osporiti. Zamislite samo da se probudite ujutro, izađete na terasu i legnete u privatni bazenčić gde je temperatura vode 27 stepeni, pogledate na desno i vidite beskrajnost, otvoreno more, pučina. I na sve to još uveče zalijete vinom iz privatnog vinskog podruma. Naravno tu je i samo vaš lični šef kuhinje koji vam sprema poslastice po vašoj želji. Kad pogledaš, koliko je lep, i nije toliko skup! Zanimljivo da je ovaj hotela u sastavu „Luxury Collection“ Starvud hotela…

ADR u 2011. godini za ovu sobu bio je 32.736$ po noćenju

Starwood Hotels
Zaista luxury

6. Royal Villa, Grand resort Lagonisi, Atina

Ako ste apsolutno rešili da pomognete Grčkoj da prevaziđe krizu u kojoj se našla i doprinesete njenoj ekonomiji, dovoljno je da spavate u ovom apartmanu! Samo porez od noćenja može podmiriti čitavu prosečnu platu jednog Grka. A naravno, pružate i posao vašem ličnom batleru, šefu kuhinje, i vašem ličnom pijanisti. Na raspolaganju su vam unutrašnji i spoljni bazen, soba za masaže i privatna teretana. Pa ko će tu da vežba kad ovde ni ne podigne mali prst?

ADR u 2011. godini za ovu sobu bio je 34.356$ po noćenju

Grand Resort Lagonissi
Kriza? Ko je rekao kriza?

5. Hugh Hepfner Villa, Palm rezort, Las Vegas

Apsolutno bi bilo nemoguće da se na ovoj listi ne nađe barem jedna soba iz Las Vegasa. Ali ovo se pre može nazvati privatnim kazinom nego sobom.. Opremljen tačno po želji Hefnera lično i sa ogromni bazenom sa logotipom zečice, ovaj apartman poseduje privatnu kockarnicu. Ali to nije sve, na raspolaganju su vam rotirajući krevet, i ogromnom kadom. Bukvalno, ogronmom. I na sve ovo nije uračunat doručak u cenu noćenja. Sramota!

ADR u 2011. godini za ovu sobu bio je 35.487$ po noćenju

Hugh Hefner Palms Hotel
U Las Vegasu su ovde, posle Las Vegasa si bankrotirao…

4. Penthouse suite, Hotel Martinez, Kan, Francuska

Po mestu gde se nalazi, pogađate ko uglavnom boravi u njemu? Ali nije sve to glamura crvenih tepiha, ovaj apartman poseduje svaka moguća vrsta kupatila koje je čovek izmislio. Ceo apartman je u art deko stilu, poseduje veliki klavir ali i privatnu plažu. E to smo čekali! Da li uopšte vredi spominjati da ima svog batlera, pijanistu, šofera… Normalno da ima… I da, ima i fenomenalan pogled. Logično.

ADR u 2011. godini za ovu sobu bio je 37.500$ po noćenju

Hotel Martinez
Enough with the art deco

3.Taj Vorner Penthouse suite, Four Seasons Hotel, Njujork

Apartman sa definitvno najvećim brojem ljudsva angažovanih u njemu… Privatan recepcioner, konsijerž, šofer, pijantisa, batler, trener, kondicioni trener, terapeut.. Uf! A na sve to i panoramski pogled 360 stepeni na Menheten. Naravno sve je u mermeru a dijaznirao ga je Taj Vorner, vlasnik hotela lično. Prostire se na 400 kvadratnih metara, celokupan nameštaj i opera je od zlata i platinuma. A naravno, pošto je vaš život verovatno toliko stresan kada boravite u ovom apartmanu, tu je i lična Zen bašta za opuštanje. Ali stvarno!

ADR u 2011. godini za ovu sobu bio je 41.836$ po noćenju

Ty Warner Penthouse Suite
Svaki provedeni minut vas košta 30$. Sića!

2. Presidential suite, Raj Palace Hotel, Džaipur, Indija

Pričaj mi o bedi u ovoj zemlji! Koliko je jasna segragacija, toliko da čak i onoga koga to uopšte ne zanima bode u oči. Adaptirana Maharadžina rezidencija, opremljen je u zlatu, platini i slonovači. Sa 1.500 kvadratnih metara, najveći je po površini u Aziji. A ono što ga zaista čini jedinstvenim, pored činjenice da je plafon na visini od čak 6 metara je i da ovaj apartman ima sopstveni muzej! Zaista koliko dugo treba odsesti u ovakvom apartmanu i videti svaki njegov deo. Zanimljivo spomenuti da se upravo ovaj grad našao i na listi najjeftinijih hotelskih soba, tačnije u hotelu „Avraj“ na samo 6 km od ovog hotela, nalazi se najjeftinija hotelska soba na svetu: krevet u 48-krevetnoj spavaonici i zajedničkim kupatilom za 0.48$ za noć. Kakva ironija!

ADR u 2011. godini za ovu sobu bio je 45.000$ po noćenju

Raj Palace
Da se preseliš… Ako voliš ovaj stil

1. Royal Penthouse suite, Hotel President Vislon, Ženeva

Šta reći a ne zaplakati? 12 spavaćih soba sa isto toliko kupatila, kuhinja, radna soba, soba za sastanke, soba za opuštanje… Ma kuća! I to vrlo dobro čuvana kuća. Stražari ispred vrata, prozori odbojni na municiju, 24 časovni video nadzor. Bukvalno trezor za ljude. Još se do njega dolazi i privatnim liftom koji ima šifru koju znaju samo generalni menadžer i operator lifta! Zaista vrhunsko mesto za predsednike, premijere i poznate ličnosti. Raj od terorističkih napada. Zar opšte vredi spomenuti privatnog batlera i pogled? Pobogu, pa to se razume!

ADR u 2011. godini za ovu sobu bio je 65.000$ po noćenju

Royal Penthouse Suite
Za tu količinu novca, bukvalno dobijete kuću, ali na jednu noć

Zaista, može li se ovako nešto sumirati? Teško.

Modifikovan tekst preuzet sa stranice http://www.cnngo.com uz dodatna istraživanja autora Žarka Životića

Advertisements

2 thoughts on “15 najskupljih hotelskih soba u 2011. prema CNN

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s