U Beogradu održan HTL Forum

U okviru V Međunarodnog sajma i konferencije o nekretninama – REBEC, 19. juna održan je HTL Forum posvećen razvoju hotelske industrije u regionu jugoistočne Evrope.

Uvodničar u prvi panel, na kojem je diskutovano koliko hotelski operateri mogu da povećaju vrednost hotelskih objekata, bio je Michael Widmann iz renomirane bečke konsultantske kuće „PKF Hotelexperts“, koji je istakao da su na tržištu trenutno najpotrebniji uzbudljivi hoteli ekonomske klase i pozvao investitore da u Beogradu ulažu u hotele ekonomske i srednje klase. Sledeći je govorio Miroslav Dragičević, osnivač i glavni partner zagrebačke konsultantske kuće “Horwath & Horwath Consulting”, koji je izneo predviđanje da kod nas u narednih nekoliko godina neće biti novih velikih hotelskih projekata, već da će se samo realizovati uveliko započeti. Ipak, po njemu, Beograd ostaje najlukrativnije tržište u regionu. Potpredsednik razvoja za region centralne Evrope u „Hilton WorlwideUlrich Widmer rekao je u svom izlaganju da ta kompanija ima planove za svaki region na svetu, pa tako i za naš, gde su im posebno interesantni glavni gradovi, naglasivši da je njihov odgovor na trenutnu investicionu klimu – strpljenje. Direktor razvoja „AccoraIstván Szauter potvrdio je da je ova francuska grupacija posvećena ekspanziji na Balkanu i izjavio da će pre ili kasnije doći u Beograd sa jednim od četiri brenda iz svog portfolija.

3D vizualizacija hotela „Radisson Blu Old Mill“

Usledio je pregled tržišta u regionu, tokom kojeg je Stefan Hitzler ispred PKF Hotelexperts izneo saznanja i procene koje se odnose na to kako će se razvijati hotelsko tržište koje obuhvata države bivše članice Jugoslavije i Albaniju. Kada je reč o Srbiji, sigurno je da će u naredne dve godine biti otvorena četiri hotela o kojima smo već pisali na FHL blogu: Falkensteiner Hotel Novi Beograd“, Metropol Palace: A Luxury Collection Hotel, Radisson Blu Old Mill Hotel i Crowne Plaza Beograd, dok su ostale najavljene investicije stavljene pod znak pitanja (Courtyard by Marriott do 2013. – 80% verovatnoće, „Hilton“ do 2014. – 60%, a najneizvesnija je Kempinski Jugoslavija“ – 40%).

Drugi panel Foruma, nazvan „Razvoj hotela u nekoliko koraka“ zapravo je bio ponovo izvođenje celokupnog toka pregovora koji su doveli do toga da će Beograd dobiti Radisson Blu“ hotel na lokaciji značajnog arhitektonskog zdanja „Stari mlin“. Christian Walter – konsultant (PKF Hotelexperts), Clemens Schranz – investitor („Soravia Group“), Zlatko Gregurić – suinvestitor (EBRD), Gregor Famira – kreditor („CMS ReichRohrwig Hainz“) i István Szauter – predstavnik operatora (Accor) na vispren i duhovit način izveli su jednočasovnu dramatizaciju brojnih razgovora kojim je inicijalna želja predstavnika Soravije da u Beogradu otvore luksuzni hotel sa pet zvezdica i kazinom u prizemlju, „brušena i polirana“ dok koncept nije sveden na hotel visoke klase sa četiri zvezdice sa 237 smeštajnih jedinica, restoranom i barom, ograničenim prostorom za fitnes i wellness i vinskim podrumom. Ovaj panel za mene je highlight sezone poseta stručnim konferencijama, a da li je uspeo u svojoj nameri da za hotel u starom parnom mlinu zainteresuje i potencijalne krajnje kupce u publici – znaćemo za 5-7 godina, jer je investitorima u planu prodaja hotela kada bude obezbeđen odgovarajući povrat na ulaganje (Return on Investment – ROI).

3D vizualizacija hotela „Hilton Podgorica“

Na kraju, publici su predstavljena tri projekta koja će biti realizovana u narednih godinu dana: Ulrich Widmer prezentovao je hotel „Hilton Podgorica“, direktorka studija za dizajn enterijera ugostiteljskih objekata “UrbisNataša Bajc i generalni direktor hotela i poslovnog prostora “Delta HoldingaŽivorad Vasić približili su prisutnima kakve izmene čekaju hotel Continental na putu da postane Crowne Plaza, a Clemens Schranz iz Soravije zatvorio je Forum odličnom prezentacijom planova i toka razvoja hotela Radisson Blu Old Mill.

Autor: z

Advertisements

One thought on “U Beogradu održan HTL Forum

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s