Miroslav Dragičević: Zlatibor će biti srpska Toskana

Srbija će, sticajem različitih okolnosti, uskoro morati da uđe u ozbiljniji razvoj hotelske industrije, a Horwath s pravom očekuje da u toj priči ima vrlo važnu ulogu. Na dobrom smo putu i da na srpsko tržište uskoro dovedemo nove investitore u hotelske projekte – kaže za „eKapiju“ Miroslav Dragičević, osnivač i stariji partner u „Horwath HTL“ Zagreb, jednoj od vodećih regionalnih konsultantskih kuća u oblasti turizma.

Sagovornik eKapije objašnjava da je razvoj hotelskog brendinga i menadžmenta u Srbiji u značajnoj meri usporen zbog krize, te da su mnogi planovi „na čekanju“, ali da ima pozitivnih pomaka.

– Kada bude počeo ozbiljniji razvoj turističkih rizorta, porašće i interes hotelskih brendova, koji su u ovom trenutku fokusirani uglavnom na Beograd, za čitavu Srbiju. Dobar znak u tom pravcu je, na primer, ulazak „Falkensteinera“ u upravljanje hotelom na Staroj planini, koje pokazuje da postoji zainteresovanost da se razvija dodatna vrednost u srpskom turizmu.

Horwath je do sada učestvovao na velikom broju projekata u Srbiji – izradili su Strategiju razvoja turizma Srbije, kao i nekoliko destinacijskih master planova, među kojima su Palić, Golija, Vlasinsko jezero, Stara planina, Kopaonik…

– Nažalost, zbog ekonomskih teškoća, jedan deo tih projekata koji su strategijom predloženi, na investicionom planu je odložen, premda su oni dobro definisani unutar ključnih proizvoda gde je trebalo predložiti centralna ulaganja. Ovim planovima je napravljen prostor za početak razvoja nekoliko projekata, kao što je već pomenuta Stara planina, Kopaonik – koji je više išao ka restrukturiranju, ili Palić, gde očekujem da će uskoro početi da se ostvaruje ono što je definisano.

Kuća Horwath nedavno je izradila Marketing plan Đerdapa (Donjeg Podunavlja), a trenutno su, osim na nekoliko projekata u privatnom sektoru (evaluacije, akvizicije brendova, hotelski projketi…), angažovani i na organizovanju destinacijske menadžment organizacije u zapadnoj Srbiji.

Regija prodaje proizvod

Marketing plan koji smo izradili za oblast Donje Podunavlje je jedinstven dokument ovakvog tipa u Srbiji. Po prvi put će se raditi zajednički marketing za čitavu regiju. Opštine Gradište, Golubac, Majdanpek, Donji Milanovac i Negotin su shvatile da je regija ta koja prodaje imidž, iskustvo, proizvode itd, i nastupiće zajedno ne bi li povećale broj turista – objašnjava Dragičević.

Ovaj plan, koji se realizuje u saradnji Ministarstva ekonomije i turističkih organizacija pet opština, izrađen je u okviru GIZ-KWD (Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit – Kommunale Wirtschaftsförderung im Donautal) projekta „Turističko područje Donje Podunavlje – nova mogućnost za saradnju i razvoj“.

Veliki Štrbac i Veliki kazan © VladimirNSSerbia

U izradi Internet prezentacije i promotivnih materijala destinacije značajnu ulogu imaće i Turistička organizacija Srbije. Cilj je i da se uspostavi destinacijska menaždment organizacija Đerdapa.

Kao srž turističke ponude ove regije, na koju treba usmeriti marketinške aktivnosti, definisani su kratki odmori i touring. Definisan je i „idealan gost“ Đerdapa – to je žena 30-35 godina stara, koja putuje automobilom, troši 50-60 evra dnevno, dolazi leti ili vikendom. Ključna tržišta, sa kojih se očekuje najviše turista u Đerdapu su: Srbija, Nemačka, Austrija, Velika Britanija i Slovenija.

Kada je reč o srednjeročnom razvoju regije (3-5 godina), turistički proizvodi na koje se treba usmeriti su duži odmori, i „specijalna interesovanja“ – neobične aktivnosti koje će se ponuditi turistima. To je kategorija na kojoj, osim turističke infrastukture, treba posebno raditi. Ono što bi trebalo da stvara dodatu vrednost turističke regije, jesu nautika i događaji, a važno je da se definiše centralna manifestacija oblasti.

Golubačka tvrđava © radeknez

Rumunija, Mađarska, Italija, Francuska i Rusija tržišta su na kojima bi trebalo pojačati marketinške aktivnosti, kako bi se povećao broj posetilaca iz tih zemalja.

Marketing planom Đerdapa određene su taktike za sve ključne proizvode. Ciljevi koji su definisani su: ući u top 3 destinacije za kraće odmore u Evropi, postati „miljenik“ individualnog turinga, ponuditi alternativu odmoru na moru, i postati prva destinacija za rečnu nautiku u Evropi.

Za sva tržišta, na kojima će se Đerdap reklamirati, važno je napraviti operativne planove, i formirati budžete. Ono što je od velikog značaja, imajući u vidu rastići značaj modernih medija, jeste online marketing.

U Donjem Podunavlju postoji mogućnost da, primenom ovog marketing plana, broj noćenja poraste na nekoliko stotina hiljada godišnje. Naravno, važne su i nove investicije, ali i sa ovim kapacitetima koji postoje u toj regiji, može se mnogo toga uraditi. Velika prednost je što uspešnost marketinške strategije može neposredno meriti brojem turista – navodi Dragičević.

Zapadna Srbija kao Provansa

Sličan model, sa istoka preselio se i na zapad naše zemlje.

Jokino vrelo, Zlatibor

Horwath, u javnom sektoru u Srbiji, trenutno radi na izradi modela buduće destinacijske menadžment organizacije za zapadnu Srbiju. Priča je slična kao u regionu Đerdapa – na Zlatiboru, i u okolini, shvatili su da je vreme da se stvori dodatna vrenost turističkih proizvoda, i da se moraju brendirati kao turistička destinacija. Odlučili su da svoju promociju organizuju po uzorima poznatih turističkih regija, kao što su Tirol, Štajerska, Koruška, Toskana, Provansa…. – objašnjava naš sagovornik.

Dragičević za eKapiju govori i o planovima kuće Horwath za srpsko tržište.

– Količina konsultantskog posla je u tesnoj korelaciji sa ukupnim događanjima na području investicija i razvoja u određenoj oblasti. Budući da se, kada govorimo o velikim pomeranjima u turizmu, u ovom trentuku sve sporije odvija, mi smo trenutno u poziciji da čekamo. Imamo interes da ponovo „napadnemo“ jednu marketinšku strategiju za Srbiju, kao i za brendiranje turističkih destinacija, posebno grada Beograda.

Osnivač Horwatha kaže da je njihova misija da se kancelarija te kuće u Beogradu sve više afirmiše kao samostalna, te da se uvrste među „najznačajnije faktore razvoja turističke industrije u Srbiji“.

Među najvećim projektima naše kuće u regionu u poslednje vreme su brending, nacionalni turistički Strateški i Marketing plan Rumunije, Master plan za celu obalu Crne Gore, kojim će biti tačno definisano šta se na svakoj lokaciji može ili ne može uraditi, turistički Marketing plan za Hrvatsku… – navodi Dragičević, koji je nedavno učestvovao na beogradskom Sajmu nekretnina REBEC 2012.

Izvor: eKapija | Autor: Milica Stevuljević

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s