Lideri G20: Turizam pokretač ekonomskog rasta

U Deklaraciji sa ovogodišnjeg Samita lidera G20 održanog u gradu Los Kabos, Meksiko, od 18. do 19. juna, navodi se da je „uloga turizma, kao privredne grane, značajan pokretač za otvaranje novih radnih mesta, privredni rast i razvoj, da će se nastaviti rad na dobijanju putnih olakšica, koje bi svakako doprinele otvaranju novih radnih mesta, povećanju kvaliteta rada, smanjenju siromaštva, ali i globalnom rastu, naravno poštujući pravo suverenih država da vrše kontrolu ulaska stranih državljana“.

„Ovo je prvi put da je turizam uključen je u Deklaraciju lidera G20 i predstavlja kulminaciju dugoročnih napora turističke industrije, na čijem je čelu Svetska turistička organizacija (World Tourism Organization – UNWTO) i Svetski savet za turizam i putovanja (World Travel & Tourism Council – WTTC), da podstakne svetske lidere da uvide potencijal turizma u stvaranju miliona novih radnih mesta i milijardi dolara bruto društvenog proizvoda.

Prema procenama WTTC, doprinos turizma u globalnoj ekonomiji u 2012. godini, iznosiće 2 triliona dolara u BDP i 100 miliona radnih mesta. Kada se uzme u obzir širi ekonomski uticaj industrije, od turizma se očekuje da doprinese oko 6,5 triliona dolara, u globalnoj ekonomiji i generiše 260 miliona radnih mesta – odnosno zauzme 1 od 12 radnih mesta u drugim industrijama.

Istraživanje UNWTO i WTTC, predstavljeno na Samitu ministara turizma T20 u maju prošle godine, pokazalo je da bi zemlje G20 mogle povećati broj međunarodnih dolazaka turista za dodatnih 122 miliona, i tako generisati dodatnih 206 milijardi dolara, i stvoriti više od pet miliona dodatnih radnih mesta do 2015. godine, kroz olakšanje viznih procedura. Nalazi su pokazali da je od 656 miliona stranih turista koji su posetili G20 zemlje u 2011. godini, za 110 miliona bila je potrebna viza, i da su mnogi odustali od putovanja zbog cene, vremena čekanja i teškoća prilikom dobijanja vize. Olakšavanje viznog režima za ove turiste, od kojih su mnogi iz nekih od najbrže rastućih svetskih tržišta, kao što su BRIC zemlje (Brazil, Rusija, Indija i Kina), moglo bi da podstakne tražnju, potrošnju i na kraju stvori milione novih radnih mesta u G20 ekonomijama.

Generalni sekretar UNWTO dr Taleb Rifai, i predsednik i izvršni direktor WTTC David Scowsill izjavili su da pohvaljuju lidere G20 za prepoznavanje važnosti turizma, kao pokretača ekonomskog rasta i otvaranja novih radnih mesta, i da su spremni da podrže sve napore G20 zemalja u tom pogledu. To je značajan uspeh za industriju, olakšan podrškom te dve organizacije i cele industrije. Olakšavanjem viznog režima, G20 zemlje očekuju da stvore pet miliona novih radnih mesta u vreme galopirajuće nezaposlenosti širom sveta. Ona su dodatak stotinama miliona direktnih i indirektnih radnih mesta koje već generiše turistički sektor.

Izvor: MERR | Autor: UNWTO

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s