S Kopaonika na šoping u Novi Pazar

Turisti na Kopaoniku uskoro će biti i gosti Novog Pazara, grada koji poseduje vredne spomenike srpske srednjovekovne kulture i islamske arhitektire poput Sopoćana, Starog Rasa, Đurđevih stupova, Petrove crkve, Altun alem džamije.

Reka Raška u Novom Pazaru © Jovanvb

Lokalna samouprava u Novom Pazaru o tome će uskoro potpisati dogovor o saradnji s „MK Groupom“, vlasnikom nekoliko najpoznatijih hotela na Kopaoniku.

Gradonačelnik Meho Mahmutović kaže za „Blic“ da je u planu da gosti u okviru jednodnevnog ili dvodnevnog izleta obiđu kulturno-istorijske spomenike, ali i ugostiteljske i ostale uslužne objekte u Novom Pazaru i okolini.

– Novi Pazar je prepoznatljiv kao grad zdrave hrane i tradicionalne gostoprimljivosti. Turisti mogu da vide i brojne spomenike, kojih nema u drugim krajevima zemlje – kaže Mahmutović.

On dodaje da zbog konvertovanog aerodroma Lađevci kod Kraljeva postoji mogućnost da se turističkim međunarodnim organizacijama ponudi tura obilaska Kopaonika, Vrnjačke Banje i Novog Pazara.

Pored Novog Pazara, u turističkoj ponudi mogu da budu i Golija, Pešterska visoravan i Uvac, kao ekološki očuvane sredine, ali i Miščiće (rodno selo Svetog Save).

Potpredsednik Udruženja hotelijera na Kopaoniku i direktor hotela „Putnik“ Andrija Jeremijević kaže da skoro svaka grupa gostiju koja boravi duže od tri dana želi da obiđe Sopoćane ili Studenicu.

– Kombinacija odmora na Kopaoniku i posete dolini Ibra i Novom Pazaru su uvek aktuelne, a mnogi naši gosti žele da obiđu ovaj grad zbog verskog turizma, ali i dobrog šopinga. Na Kopaoniku je sve više sportista iz arapskih zemalja, koji ovde dolaze zbog visinskih priprema. Košarkaše iz Irana smo baš vodili nekoliko puta do Novog Pazara kako bi u džamijama obavljali molitve, a i drugi naši gosti su imali slične zahteve jer je ovaj grad kao destinacija veoma zanimljiv. U zajedničkom interesu je da sarađujemo, jer Novi Pazar pruža izuzetne verske različitosti koje su zapravo čar svih turističkih destinacija – kaže Jeremijević.

Pre sankcija, Novi Pazar je godišnje posećivalo oko 100.000 turista, od kojih je svaki deseti bio stranac, među kojima je bilo grupa iz Australije, Japana, Indonezije, Amerike, Engleske i drugih zemalja.

Izvor: Blic | Autor: Amela Bajrović

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s