U Vrnjačkoj banji očekuju dobru popunjenost smeštajnih kapaciteta

Prvih nekoliko toplih junskih večeri bilo je gužve na glavnoj banjskoj štrafti, poznatoj vrnjačkoj promenadi. U šetnji nisu samo gosti već i domaćini, jer ovo je još početak sezone, vreme kongresa, savetovanja, ekskurzija… Zato je ovde malo, oko četiri hiljade gostiju – ni trećina od prosečne letnje posete Vrnjačkoj Banji. Ali, nadaju se Vrnjčani skorijoj gužvi, a u ovdašnjoj turističkoj organizaciji od Gorana Karavesovića doznajemo da su „cene stare, a ponuda nova i bogatija“. Ta raznovrsnost glavni je razlog promene sastava turista u poslednjih nekoliko godina, ovde ne dolaze samo oni koji će u blagotvornoj lekovitoj vodi, sa nekog od sedam banjskih izvora ili u specijalnoj bolnici „Merkur“ naći leka za svoje boljke već i oni željni zabave, razonode.

Hotel Park

Inače, nije teško pretpostaviti da će i ovog leta najveće gužve biti u vreme karnevala, od 8. do 15. jula, jer kada su u Vrnjačkoj Banji dani karnevalski onda je i pesme, neobičnih igara, maskenbala, koncerata, pozorišnih predstava, izložbi, balova, kermesa, tehno-partija, šahovskih i sportskih nadmetanja. Tih nedelju dana prepuna je Vrnjačka Banja, narod se okuplja ispred svake letnje pozornice, na bazenima, u restoranima, diskotekama. Duž banjske promenade svoje „ludorije“ i maštovitost prikazuju razne plesne grupe, deca, mađioničari, gutači vatre, vitezovi, muzičari…

Posle će na red doći „ozbiljnija“ zbivanja, poput Festivala filmskog scenarija, kada u Banju stižu filmadžije, pa muzički i likovni umetnici, književnici, svako na svoj „festival“, odnosno kulturni događaj, kojih je tokom leta, svake večeri bar po jedan.

Ima niz novina u ovogodišnjem kulturnom programu, kao i u samom izgledu Banje u kojoj je oko 60 hektara parkova. Od prošle godine taj parkovski ambijent je ulepšan japanskim vrtom, a od kraja juna biće okončana detaljna obnova centralnog parka u koji je uloženo oko 60 miliona dinara.

Primat u hotelskom i ugostiteljskom pogledu ne drži više poznato preduzeće „Fontana“.

– Ubrzano – dodaje Karavesović – ovde „niču“ mali, luksuzni hoteli sa po dvadesetak soba gde se gostu nudi vrhunska usluga, po principu sve što poželi. Svake sezone bar po jedan takav počinje sa radom, tako je za ovo leto ovde sagrađen moderan turistički kompleks Solaris Resort sa aparthotelom.

Pun pansion se može naći za 1.400, ali, u zavisnosti od ekskluzivnosti hotela, i po 4.300 dinara dnevno po osobi. U privatnom smeštaju krevet se izdaje po ceni od 300 dinara, a apartman od 1.500 do 3.500 dinara.

Sve u svemu, Vrnjčani se nadaju da će i ove sezone imati više od 200.000 gostiju i više od 700.000 noćenja kako je bilo lane, odnosno da će, uprkos krizi, biti dobro popunjeni kapaciteti kako u privatnim kućama i vilama tako i u 45 većih i manjih hotela.

Izvor: Politika | Autor: Miroljub Dugalić

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s