Srbija na vinskom putu

Srbija se nalazi na idealnom mestu i ima savršenu klimu za vinogradarstvo, vinarstvo i vinski turizam, ali nijednu od tih prednosti zasada ne koristi dovoljno, kažu poljoprivredni i ekonomski stručnjaci. Svetla tačka u ovdašnjoj vinogradarskoj priči su ozbiljni proizvođači vina, posvećenici posla koji nisu krčili čokote već ulagali u sađenje novih i kupovinu opreme. Danas ti vinari ne mogu da zadovolje ogromnu potražnju njihove robe ni na domaćem tržištu, iako su konkurentni i na inostranom.

Rajačke pimnice – jedinstveni arhitektonski kompleks vinskih podruma nastao od polovine XVIII do tridesetih godina XX veka

Tajna njihovog uspeha je u pravilnom uzgajanju ograničenih količina grožđa od kojih se dobijaju visokokvalitetna vina – kaže prof. dr Slobodan Jović s Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu, vodeći srpski ekspert za vinarstvo.

– Naši najbolji proizvođači su i pioniri vinskog turizma koji može da donese ogromne prihode celokupnom stanovništvu vinskih regiona i razvije druge privredne grane.

Sagovornik „Novosti“ naglašava da vinski put mora da bude doživljaj za sva čula gosta, kome se ne prezentuje samo vino već i ugostiteljski, turistički i poljoprivredni proizvodi vinarskog kraja.

– Srbija zasada ima svetle tačke na zamišljenim vinskim putevima, ali ovaj vid turizma je još u povoju – kaže prof Jović, koji je prvi u Srbiji promovisao ideju o stvaranju vinskih puteva. – Država jeste poslednjih godina uložila mnogo u obnavljanje vinograda i podruma, ali to još uvek nije dovoljno da bi se formirao pravi vinski put. To je posao za timski rad vinogradara vinara, kulturnih i turističkih stručnjaka koji zajedno moraju da osmisle kompleksan proizvod za posetioce.

Naš sagovornik ističe da je neophodno primeniti stroge kriterijume, od kvaliteta vina, preko hrane do ugostiteljskih i pratećih sadržaja vinskih tura, jer to stvara lidere čiji primer moraju da slede i ostali. Kao primer dobre rute on navodi izlet koji počinje posetom vinariji Zadužbine Kralja Petra u Topoli.

– Iako ima možda najslabije uslove za proizvodnju, ona nudi perfektna vina kao što su sovinjon beli, suveren, burgundac. U podrumu je lepa izložbena postavka, nedaleko su crkva i zadužbina, kao i dobar restoran – nabraja profesor Jović. – Samo pet kilometara dalje nalazi se podrum „Aleksandrović“ koji je veoma interesantan, a nije daleko ni podrum Mije Radovanovića u Krnjevu, koji je izuzetan domaćin. To je primer zaokružene vinske ture u kojoj ima šta da se proba vidi i čuje.

Ovaj stručnjak preporučuje i obilazak Župe gde se nalazi veliki podrum Radenković i nešto manji, ali veoma dobri, vinari Spasić i Minić. Svi ovi vinari, iako su sjajni domaćini, niko od njih nema kompletnu turističku ponudu – nekome nedostaje smeštaj za prenoćište, generalno je slaba ponuda hrane, a nedostaju i informativni centri za turiste.

U Udruženju vinogradara i vinara kažu da je Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja uz pomoć lokalnih turističkih orhanizacija učinilo dosta tokom protekle dve godine na identifikaciji, mapiranju i obeležavanju vinskih puteva.

– Dobro bi bilo da Ministarstvo u sledećem sazivu uspe da izdvoji i neka značajnija sredstva za one registrovane proizvođače koji bi želeli da investiraju u poboljšanje ili izgradnju prihvatnih kapaciteta, jer je taj vinski turizam, uz verski, jedan od najperspektivnijih – kaže predsednik Udruženja Gvozden Radenković.

Iako su vinski putevi definisani, još uvek nijedna institucija nema podatke koliko gostiju njima prolazi, gde se i koliko dugo zadržavaju, šta i koliko kupuju.

Projekat „Vinski putevi Srbije“ s devet vinskih puteva i vinskim oazama praktično još nije zaživeo – priznaje izdavač Zoran Rapajić, autor projekta mapiranja vinskih ruta koji je radio za Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja. – Tek u poslednje dve godine postavlja se saobraćajna vinska signalizacija duž puteva Srbije, svaka staza i vinograd sad su obeleženi satelitskim koordinatama. Ide se dobrim putem, ali problem je što kod nas nema mnogo vinarija koje mogu da prime posetu punog autobusa putnika i pruže im sve što je potrebno.

Izvor: Novosti | Autor: B. Subašić
Mape vinskih puteva Srbije: Fruška Gora | Župa | Šumadija
Liste objekata na vinskim putevima Srbije: Fruška Gora | Župa | Šumadija | Subotica | Vršac | Negotin | Niš – Knjaževac | Podunavlje | vinske oaze

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s