Work and Travel – korak u karijeri

Poslednjih godina medju studentima hotelijerstva, turizima ali i drugih univerziteta veoma je popularan program kulturne razmene pod nazivom Work and Travel USA, program sezonskih poslova u hotelima, restoranima, zabavnim i nacionalnim parkovima, marketima, kazinima, bazenima, širom Sjedinjenih Američkih Država. Program uključuje četiri meseca rada i mogućnost da se iskoristi peti mesec za putovanja po Americi.

Mišljenja su podeljena, kao i iskustva onih koju su učestvovali na programu. Ukoliko planirate da ovo ili neko od naradnih leta provedete radeći sezonske poslove jako je važno da budete dobro informisani i odaberete proverenu agenciju ali i posavertujete se sa onima koji su već učestvovali na programu.

Za studente hotelijerstva ovaj program, osim velikog životnog iskustva, podrazumeva i sticanje internacionalog iskustva u struci, koje u odredjenom trenutku naše karijere može biti konkurentska prednost. Naravno, samo ako ovom programu tako i pristupimo, kao uzlaznoj stepenici u karijeri i damo svoj maksimum, koji se uvek ceni. Evo i nekoliko saveta koji mogu biti korisni, na osnovu mog prošlogodišnjeg iskustva kao i iskustva mojih kolega:

 • Ne očekujete previše. Za rad u ugostiteljskim objektima u SAD putem ovog programa, od vas se ne očekuje da imate zavidno iskustvo i znanje, te su samim tim u pitanju niže pozicije i niste u mogućnosti da napredujete.To ne znači da od ovog programa ne treba iskoristi maximum. Naprotiv. Samo uvek imajte u vidu da se je u pitanju work and travel program sezonskih studentskih poslova i ne očekujte previše, ni zarade, ni priznanja. Smanjite očekivanja, manje su šanse da ćete se razočarati.
 • Ostavite dobar prvi utisak na poslodavca. Kako urednim i poslovnim izgledom tako i informisanosću.Istražite putem interneta ponudu ugostiteljskog objekta u kojem planirate da radite, saznajte što više detalja i ne stidite se da ih prezentujete poslodavcu, već prilikom prvog susreta.Tako ćete pokazati svoju posvećenost poslu, odgovornost i ostaviti dobar prvi utisak.I da ne zaboravimo:Imamo samo jednu šansu da ostavimo dobar prvi utisak.
 • Iskoristite svoje iskustvo i znanje. Kao i u svemu ostalom ono je vaša prednost. Primenite ga svakodnevno u svom poslu, ali i prilagodite standardima i zahtevima koji se od vas traže.
 • Gradite dobara odos sa kolegama i nadredjnim. U ugostiteljstvu se uvek napominje važnost timskog rada. Raditi u multinacionalnom timu studenata, medju kojima ima i onih koji nisu iz ove struke svakako je veliki izazov. Naoružajte se strpljnjem, budite spremni da pomognete, ali i da tražite pomoć ukoliko vam je potrebna i izbegavajte nesuglasice, a ako i dodje do istih potrudite se da ih zrelo prevazidjete i konsultujete nadredjene.
 • Preuzmite inicijativu. Ne čekajte da Vam poslodava skrene pažnju na stvari koje treba uraditi. Prihvatite se svakog zadatka, čak i onog koji u datom trenutku možda nije u opisu vašeg posla.To je ono što poslodavci, ali pre svega gosti najviše cene. I to kao hotelijeri ne smemo da zaboravimo.
 • Budite inovativni. Iznenadite goste orginalnim pristupom, nadmašite njihova očekivanja i obratite pažnju na detalje. Oni se naviše cene, ali i nagrađuju. Takodje, takvim pristupom učinićete i sebi posao lakšim i zanimljivijim.
 • Učite i posmatrajte. Ugostiteljstvo u Sjedinjenim Američkim Državama se razlikuje od našeg.Ima svojih prednosti ali i svojih mana. Uočite ih. U ovom poslu jako je važno da učimo od drugih, kako treba raditi ali i kako ne treba raditi.
 • Tražite preporuku. Nakon odrađene sezone, ne ustručavajte se da svog poslodavca zamolite da vam napiše preporuku, kao i pismenu potvrdu o obavljenom radu, koju ćete moći da iskoristite prilikom sledećeg apliciranja za posao u struci.

Svim kolegama koji će, kao i ja, ovo leto provesti u Sjedninjenim Američkim Državama želim srećan put, lep provod i puno uspeha.

„If you wish to travel far and fast, travel light. Take off all your envies, jealousies, unforgiveness, selfishness and fears.“ – Glenn Clark

Autor: Jovana Ilic
View Jovana Ilic's profile on LinkedInView Jovana Ilić's profile on Google+

Advertisements

3 thoughts on “Work and Travel – korak u karijeri

 1. Odlicni saveti , bas odabrano nesto sto je veoma korisno posebno bih naglasio ovo za preuzimanje inicijative to ih baš oduševljava ako uradite nešto kvalitetno a da oni ne moraju to da vam naglase to ce pobrati sve njihove simpatije bar koliko sam ja uspeo da vidim za sada .
  Hvala na lepim željama i ja tebi želim puno uspeha .

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s