Beogradski hoteli u XIX veku?

Svedocimo smo da u današnje vreme imamo sve više indicija o tome da će hotelijerska industrija prerasti u pravu „mašineriju“ ugostiteljskih usluga i da će novi i postojeći hoteli ciljati ka što sterilnijim okruženjima gde će svoje goste usluživati prema postojećim i novim standardima koji danas toliko preovladavaju tržištem. Jedino mali porodični hoteli (možda) neguju tradiciju nekada davno zaboravljenih jednostavnih prenoćišta, neopterećeni sterlnim standardima današnjice, pružajući samo ono što gost traži, rešavajući probleme u hodu i preba potrebi gosta a ne po „drillu“ ili „case study“ scenariju.

U danima kada proslavljamo šest meseci postojanja, okrećemo se budućnosti i analiziramo kako je moguće da hoteli nemaju ni e-mail, ni telefon ni adresu i da ćemo u Beogradu uskoro dobiti nove, luskuzne, renovirane koji će pooštriti tržište sa (ne)dostojanstvenom konkurencijom…

Međutim, još pre dva veka ljudi su razmišljali o tome na koji način da goste smeste u što lepše i komfornije okruženje. Tada je telefon bio tek u začetcima, o e-mailovima još niko nije ni sanjao, hoteli su imali samo adrese. A ta adresa je bila: Beograd, prestonica zemlje koja još uvek nije raskrstila sa sudbinom turske vladavine i pod okovom nerazvijenog ćoška osmanske imperije na Balkanu, pokušavao je da vapi za trendovima zapadnjačkih kultura ali isto tako i da reinkarnira srpsku kulturu i tradiciju, ugušenu vladavinom Osmanlija. Karavansaraji ubrzo postaju moderna prenoćišta. Sve odiše novim trendovima ali ne zaboravljajući staru srpsku tradiciju i običaje.

Knjiga dr Divne Đurić-Zamolo „Hoteli i kafane XIX veka u Beogradu“ izdata je pre više od dve decenije ali realistično oslikava ono što je nekada bio duh starog Beograda i moglo bi se reći da je mogao da posluži kao pravi priručnik za putnike namernike koji su toliko željno dolazili u srpsku prestonicu zarad upoznavanja i druženja sa zaboravljenom srpskom tradicijom.

Valja se na trenutak zaustaviti u današnjici i uz jedan popodnevni čaj vratiti se u davno zaboravljena vremena, kada je sve bilo tako jednostavnije i kada nisu postojale mašinerije pomoću kojih upravo ja pišem ovaj tekst. Jedina je izgleda korist u ovim, neki stariji bi rekli, grdosijama koje svetle, da se ovekoveči ono što je bilo. Sve ostalo deluje frustrirajuće: „Ne radi štampač! Ne mogu da odštampam gostu račun!!!“. Šta bi na ovao rekao recepcioner 1890-tih? Pomislio bi da si sa neke druge planete…

Uživajte u slikama starih beogradskih hotela… I ne zaboravite, podosta možemo naučiti od ovih pionira modernog sprskog hotelijerstva! Najviše strpljenju…

Prvi pravi hotel u Beogradu,,Kod Jelena“ slikan 1898. Šta mislite, koji je property management system korišćen u ovom hotelu?
Hotel ,,Sprska kruna“. Ispred hotela je savremeni shuttle service tog doba
Dobropoznati još uvek stojeći Hotel Balkan

Autor Žarko Životić

Advertisements

2 thoughts on “Beogradski hoteli u XIX veku?

  1. Vrlo mastovit i duhovit prikaz, na zalost, frustrirajuce danasnjice u kojoj se borimo za full occupancy. Zare svaka cas’. RC batler. :)))

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s