Održan drugi Mediteraneo festival

Proteklog vikenda u umetničkom paviljonu „Cvijeta Zuzorić“ na Beogradskoj tvrđavi održan je drugi „Mediteraneo“ – festival vina, gastronomije i vinskog turizma.

„Mediteraneo“ 2012.

Od sličnih manifestacija, „Mediteraneo“ se izdvaja po ambijentu paviljona koji je izgrađen 1928. kao prvi namenski izložbeni prostor u Beogradu, po programu koji uključuje predavanja, radionice i kulturno-umetnička dešavanja, i po tome što je projektni menadžer ovog festivala naša Jovana Ilić, student završne godine Visoke hotelijerske škole.

Jovana koristi priliku da se javno zahvali svim volonterima uključujući i Milana Ikca…. ovaj Ikića… nije Ikić… A, jeste Ikić!

Tokom festivala, meni je pripala uloga konferansjea, pre svega za diplomate i državne zvaničnike, ali sam se rado prihvatala svakog posla koji je uobičajen za ovako dinamičan događaj.

Neimenovani sponzor obezbedio mi je uniformu veću za dva konfekcijska broja

Ulaz na festival je bio besplatan, a posetioci su mogli da degustiraju vina preko 30 vinarija. Izuzetna posećenost zabeležena je na promociji crvenog vina „Triade“ 2007. i belog „Triade“ 2009, župske vinarije „Budimir“, koje je predstavio sommelier Stevan Rajta.

Degustacija vina

Takođe, posetioci su na spratu paviljona mogli i da isprobaju trajne delikatese, sireve, maslinke, jela spremljena na licu mesta, ali i da se sami uključe u školu kuvanja „Il primo„.

Jovana sa najboljim kuvarima Beograda: Slobodanom Radetom, Urošem Uroševićem, Dušanom Todićem i Goranom Kovačevićem.

Generalni sponzor, čuvena mađarska kompanija „Kotányi“ dovela je eminentne gastronomske majstore da za Beograđane pripremaju jela začinjene njihovim proizvodima.

Na festivalu je bilo kanapea za svačiji ukus

Meni su se ipak više dopali specijaliteti Dušana Todića, kuvara beogradskog hotela „Square Nine“ i Jovaninog kolege sa Visoke hotelijerske škole.

Dušan Todić, osvajač bronzane medalje na takmičenju hotelijerskih škola u Hagu za 2011, u kategoriji „Umetnost kuvanja“

Tokom festivala, održan je niz predavanja o vinskom turizmu, značaju mediteranske ishrane i pravilnom konzumiranju vina, a u saradnji sa eminentnim ličnostima iz sveta vinarstva, gastronomije, turizma, medicine i drugih oblasti. Izdvojiću prezentaciju „Vinskih puteva Srbije“, projekta Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja, o kojem su govorili državni sekretar za turizam Goran Petković i autor Zoran Rapajić. Projektom je definisano devet „vinskih puteva“ i sedam „vinskih oaza“. Na nevedenim putevima urađen je jedinstveni registar 109 vinarija, podruma i samostalnih proizvođača, i do sad je na više od pola postavljena turistička saobraćajna signalizacija.

Državni sekretar za turizam, prof. dr Goran Petković govorio je o projektu „Vinski putevi Srbije“

Želja organizatora je da sledeći festival, koji je planiran već za jesen, u mnogo komfornijem prostoru ugosti izlagače i posetioce sa celog Mediterana, i da se u takvom ambijentu radi na afirmaciji domaćih autohtonih sorti vina „Prokupac“ i „Tamjanika“. Verujem da će se tada u organizaciju uključiti i mnogi od sjajnih volontera koji su pomogli da se ovaj festival uspešno održi: Ana Jovčić, Ana Romanović, Dušan Dimčić, Gorana Gavrilović, Maja Davidović, Milan Ikić, Miloš Pantić i Vanja Rajković sa Fakulteta za turistički i hotelijerski menadžment Univerziteta Singidunum, i Aleksandra Stanković i Mirjana Vuković sa Geografskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Momci iz obezbeđenja, volonteri i organizatori

Na kraju, kada smo sumirali utiske posetilaca iz sprovedenih anketa i izbrojali preko 12.000 izdatih čaša tokom dva dana, ostalo je samo da nazdravimo našem uspehu!

Opijanje u radno vreme? Pravi poznavaoci vina prepoznaće da u mojoj čaši nije vino, već „Nestea®“

Autor: z

Advertisements

3 thoughts on “Održan drugi Mediteraneo festival

  1. Želeo bih da iskoristim ovu priliku da čestitam koleginici Jovani na svom angažovanju na ovom prestižnom festivalu i da izrazim moje duboko žaljenje što nisam imao prilike da prisustvujem ovom događaju, zažaliću zbog toga ali bilo je jače od mene. Svaka čast Jovana, bravo! 🙂

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s