Beograd – najbolji u regionu

Grad Beograd proglašen je za najbolje turističko mesto jugoistočne Evrope za 2011. godinu u izboru međunarodnog centra za razvoj turizma „Sacen International, koji je po 21. put dodelilo tradicionalna priznanja „Zlatno turističko srce“.

Beograd - najbolje turističko mesto jugoistočne Evrope za 2011. godinu

Nagradu za najbolju turističku destinaciju dobila je Turska. Jedno od najuglednijih strukovnih priznanja, ove godine je dodeljeno ukupno u 12 kategorija, a u konkurenciji su bila ugostiteljsko-turistička preduzeća, hoteli, moteli, restorani i turistički poslenici iz 13 zemalja.

Međunarodna turistička patrola Sacen Internationala obišla je Tursku, Rumuniju, Bugarsku, Makedoniju, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Hrvatsku, Sloveniju, Albaniju, Kipar, Tunis, Maltu i Grčku.

Predsednik Turističke organizacije Beograda Dejan Veselinov istakao je, nakon uričivanja priznanja, da je dobijanje „Zlatnog srca“ za najbolje turističko mesto jugoistočne Evrope (JIE) velika stvar za glavni grad, koji je u poslednjih nekolikog godina uložio veliki trud u poboljšanje i upotpunjivanje svoje ponude.

On je naveo da su, između ostalog, primetni pomaci u smislu koncipiranja, promocije i razvoja kulturne ponude Beograda.

– Beograd se u poslednjih nekoliko godina, što se infrastrukture tiče, mnogo promenio – sređeni su veliki delovi grada, zelene površine, urađene brojne rekonstrukcije… To sve doprinosi da se gosti prijatno osećaju i uživaju- kazao je Veselinov.

On je naglasio da važnu ulogu u podizanju nivoa usluga i konkurentnosti Beograda kao turističke destinacije imaju i privreda i pružaoci usluga – vlasnici hotela, hostela, privatnog smeštaja, restorana…

– Mi smo zajedno sa „Jat Airways“ završili i počeli realizaciju projekta koji se tiče dolaska u Beograd na produženi vikend – city break i na taj način povezali i iskoordinirali sve učesnike u privredi i dobili konkuretnu cenu – rekao je Veselinov.

On je na kraju poručio i da su sami Beograđani „svojim šarmom, gostoljubivošću i komunikativnošću“ i dobrim ocenama u svim anketama doprineli da se glavni grad još bolje pozicionira na svetskoj turističkoj mapi.

Predsednik Sacena Dragan Gligorijević kazao je da se region JIE, kada je reč o turizmu „trgao“ i počeo da pokazuje znake rasta i pored teške ekonomske situacije, ocenjujući da je ovo područje ponovo na putu da postane jaka sila u toj oblasti, kakva je nekada bila.

On je ukazao na značaj regionalnog povezivanja radi privlačenja što većeg broja turista „koji hoće da vide što više u što kraćem vremenu“.

Priznanje za najbolju instituciju godine u nauci i obrazovanju, ispred Fakulteta za turistički i hotelski menadžment Univerziteta Singidunum primio je rektor prof. dr Milovan Stanišić, koji je istakao izuzetan doprinos prof. dr Slobodana Unkovića, direktora Departmana za poslediplomske studije i međunarodnu saradnju, razvoju i popularizaciju ove institucije.

– Turizam ima široku dimenziju i nije dovoljno imati prirodne lepote i kulturnu baštinu, nego je važno ove potencijale privesti nameni, istovremeno vodeći računa o očuvanju resursa i mladim kadrovima. U obrazovanju mladih učestvujem 52 godine i radio sam na svim univerzitetima bivše Jugoslavije. Zato apelujem da otvorite širom vrata mladim, obrazovanim ljudima, koji su veoma važni za uspeh turizma – poručio je Unković.

Nagrađeni prof. dr Slobodan Unković (levo), direktor Departmana za poslediplomske studije i međunarodnu saradnju Univerziteta Singidunum, i prof. dr Milovan Stanišić(u sredini), rektor Univerziteta Singidunum, sa svojim studentima

Dobitnici nagrada su i Banja Vrućica kod Teslića u Republici Srpskoj, šampion zdrastvenog turizma, MK Mountain Resort– Kopaonik, šampion zimskog turizma i Ohrid, šampion kulturnog turizma.

Nagrađeni su i Ostoja Barašin iz Turističke organizacije Banja Luke, ličnost godine u turizmu, Živorad Vasić iz hotela „Kontinental“ Beograd, menadžer godine hotelijerstva, Lazar Ćatović iz restorana „Ćatovića mlini“ u Morinju u Crnoj Gori, kao ličnost godine ugostiteljstva, i „Monera“ iz Novog Sada, kao partner godine u ugostiteljstvu i turizmu.

„Zlatna čaša gostoljublja“ JIE pripala je Opatiji iz Hrvatske. Specijalno priznanje dobilo je Udruženje ugostiteljskih i turističkih poslenika Niš, kao – najaktivnije udruženje JIE.

Izvor: B92 | Autor: Tanjug

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s