Urbanizam u interesu investitora

Beogradska tvrđava uskoro bi mogla da dobije novi izgled, jer Izmene Plana detaljne regulacije za takozvani blok „Beko“ omogućavaju gradnju hotelsko-stambenog kompleksa od 100.000 m² koji će narušiti ambijentalnu celinu tog kulturnog dobra od izuzetnog značaja za Srbiju, upozoravaju stručnjaci okupljeni oko Inicijative „Ko gradi grad?“. Oni ocenjuju da je ovaj plan napravljen i usvojen bez javne debate, a po strani su ostala i mišljenja stručnjaka koji smatraju da je nedopustiva izgradnja koja bi zaklonila tvrđavu.

Pogled na Beogradsku trvrđavu sa Novog Beograda

– Procedure se koriste kao paravan da se izigra javni interes. Reč je ne samo o kršenju zakonskih i profesionalnih normi tretmana kulturne baštine, već se radi o ignorisanju postojanja institucija i procedura. Na taj način javni interes ostaje nebranjen, a preovlađuje interes investitora koji i finansira samu izradu plana – kaže Marko Aksentijević iz Inicijative, uz ocenu da nadležni organi ignorišu sve građanske inicijative, te da je uvođenje javnosti u profilisanje javnog interesa za neki deo grada pro forme, a da se odluke donose van domašaja javnosti. On podseća na to da je modna konfekcija „Beko“ otišla u stečaj i da je svojevremeno formiran odbor poverilaca u kome nisu bili predstavnici radnika, zatim je taj odbor prodao fabričku zgradu i krug, kao nekretninu, firmi „Property Development“ koju je osnovala grčka firma „Lambda Development“.

– Kako Detaljni urbanistički plan Kalemegdan iz 1969, na datoj lokaciji, ne dozvoljava izgradnju rezidencijalno-hotelsko-trgovinskog kompleksa, Property Development je posle kupovine zgrade fabrike i okruženja pokrenuo inicijativu za izradu Plana detaljne regulacije i za izradu plana angažuju Centar za planiranje urbanog razvoja (CEP), s idejom da se plan uradi samo za blok „Beko“, a ne za ceo Kalemegdan, što predstavlja brutalno parcelisanje jedne ambijentalne celine koja se oduvek sagledavala kao celina. Grad u tome nije video problem i odobrio je izradu plana – navodi sagovornik Danasa i napominje da Grad nije prihvatio zamerke koje su pristigle u vreme javnog uvida.

Gradski parlament je 9. marta ove godine usvojio novi Plan detaljne regulacije, koji izuzima blok „Beko“ iz konceptualizacije šireg područja Kalemegdana i koji omogućava investitoru da uđe dalje u postupak dobijanja građevinske dozvole za izgradnju planiranog kompleksa.

Izvor: Danas | Autor: B. Karović
Zvanična Internet prezentacija: „Ko gradi grad?“

Advertisements

One thought on “Urbanizam u interesu investitora

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s