Specijalne bolnice kao hoteli

Specijalne bolnice neće više moći da smeštaju svoje posetioce u tuđe ugostiteljske objekte, niti će smeti da organizuju putovanja i izlete, zato što su to delatnosti turističkih agencija za koje važe posebni propisi.

Specijalna bolnica “Banja Koviljača” u okviru koje postoji moderan i bogato opremljen wellness centar

Sekretarijat za turizam Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja doneo je Uredbu o pružanju ugostiteljskih usluga specijalnih bolnica kojom će biti uveden red u ovu oblast, a specijalne bolnice više neće biti u privilegovanom položaju u odnosu na hotele u srpskim banjama.

„Uredba reguliše rad specijalnih bolnica u slučaju da imaju višak ugostiteljskih kapaciteta koji ne mogu da uposle. Ove ustanove nastavljaju da rade kao bolnice kroz mrežu zdravstvenih usluga, a ukoliko imaju mogućnosti da pruže ugostiteljske usluge turistima, bez uputa nadležne lekarske komisije, to mogu da rade ravnopravno kao i drugi ugostitelji”, objašnjava Goran Petković, državni sekretar za turizam.

Zakonom o turizmu je propisano da samo oni koje je lekarska komisija uputila na banjsko i klimatsko lečenje ili rehabilitaciju – nisu turisti i ne plaćaju boravišnu taksu.

Međutim, specijalne bolnice su rupu u zakonu koristile da ne plaćaju porez, da tokom praznika u svoje sobe smeštaju rođake, organizuju izlete bez vodiča, da od PIO fonda uzimaju novac, a osiguranike smeštaju u upola jeftinije tuđe objekte.

“Ova uredba niti podstiče niti sprečava specijalne bolnice da i dalje pružaju turističke i ugostiteljske usluge. Uredbom se daje mogućnost da specijalne bolnice svoje slobodne smeštajne jedinice stave u funkciju turizma”, kaže Petković.

Kako dodaje, najveći deo bolnica je već proširio svoju delatnost i odavno pruža ugostiteljske usluge turistima.

“Mnoge su u svoju ponudu uvrstile usluge kao što su SPA i wellness centar, sauna, bazen, kao i druge vrste klasične turističke ponude. Ekonomski interes bolnica da pružaju turističke i ugostiteljske usluge zavisi od tražnje i konkurentnosti”, objašnjava on.

Izvor: B92 | Autor: Novosti

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s