Evropska Komisija izdvojila 180.000 evra za razvoj kulturnih ruta Podunavlja

Projekat Kulturnih ruta na Srednjem i Donjem Dunavu prvi je odobren od strane Direktorata za preduzetništvo u okviru Programa za konkurentnost i inovativnost Evropske Komisije, čime je značaj kulturnih tura još više povećan. Ovaj projekat predstavlja rezultat zajedničkih aktivnosti institucija Srbije, Hrvatske, Bugarske i Rumunije.

Veliki Štrbac i Veliki kazan © VladimirNSSerbia

Kombinujući specifičnosti nacionalnih kultura svake od zemlje partnera sa crtama zajedničkog evropskog i regionalnog nasleđa, ovaj projekat ima zadatak da doprinese održivom razvoju i promociji kulturnog turizma u regionu Dunava. U tom smislu, ukupan budžet koji dodeljuje Evropska Komisija od 180.000 evra biće u potpunosti usmeren na jačanje slike Dunava kao kompleksnog turističkog proizvoda baziranog na međudržavnoj saradnji ključnih organizacija javnog i privatnog sektora za promociju i razvoj turizma.

Osnove projekta baziraju se na razvoju i promociji dve kulturne regionalne rute sa tematikom rimskog nasleđa i vinske tradicije – „Put Rimskih careva“ i „Dunavski put vina“, i to predstavljanjem zajedničke rimske kulturne baštine, uvođenjem i promovisanjem međunarodnih standarda turističke ponude i povećanjem kvaliteta prezentacije ukupnog kulturnog nasleđa.

Golubačka tvrđava © radeknez

– Ovaj projekat je odlična prilika da se nastave aktivnosti na realizaciji evropske strategije, a takođe, veliki podsticaj razvoju brojnih malih i srednjih preduzeća koja će naći svoj smisao rada duž ove kulturne rute. Ovaj projekat je odlična prilika da mala preduzeća izađu na međunarodno tržište, ostvare dobar poslovni rezultat i doprinesu razvoju svoje zemlje i regiona – istakao je državni sekretar za turizam Goran Petković.

Projektne aktivnosti će biti koncentrisane na izradu integrisane strategije marketinga i komunikacije, uključujući i akcioni plan za obe kulturne rute, umrežavanje sa zainteresovanim stranama, kao i podsticanje novih partnerstava između javnog i privatnog sektora.

Izvor: Turistički svet | Autor: Biljana Bosnić

Advertisements

One thought on “Evropska Komisija izdvojila 180.000 evra za razvoj kulturnih ruta Podunavlja

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s