Hotel Moskva u Beogradu – prve 104 godine

Kada se za nekoga kaže da je nadživeo čitav jedan vek, pretpostavlja se da je pomalo umoran od prohujalih vremena. U slučaju hotela „Moskva“, koji kao svedok burnih vremena stoji nasred Beograda, ta pretpostavka ne važi.

Ovaj arhitektonski dragulj ruske secesije i spomenik srpske kulture, kada je izgrađen, izmenio je fizionomiju Beograda i postao sastajalište beogradskih umetnika, balkanske i svetske elite. Građen je kao internacionalna palata, čiji su vlasnici bili Rusi i Srbi, Rusi i Mađari, Srbi, Dalmatinci, Nemci, Jugosloveni, pa onda Srbi i Amerikanci.

Otvorio ga je 1908. lično srpski kralj Petar I Karađorđević, a njegovi stalni gosti bili su prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević, srpski premijeri Nikola Pašić, Dragoslav Marković i Zoran Đinđić. A u palatu su svraćali Tito, Sukarno, Gaddafi, Brezhnev i Milošević. U drugoj polovina prošlog veka ova beogradska crvena kuća bila je i konačište svetskih državnika, kako onih koji su dolazili na samite nesvrstanih zemalja, tako i onih koji su stigli da odaju poslednju počast nekadašnjem doživotnom jugoslovenskom predsedniku ili poslednjem srpskom voždu.

Moskva je u međuvremenu bila i utočište ličnosti sa naprednim mišljenjem. Njih smo kasnije prepoznavali kao disidente ili kao opozicionare. Između ostalih bili su to Milovan Đilas, Vlado Dapčević, Dobrica Ćosić…

Zidovi palate Moskva svedoci su istorijskih zbivanja ne samo u Srbiji već i na Balkanu i Evropi. U njegovim odajama mnogi politički misionari i izveštači pisali su istoriju ovog dela sveta.

Sagrađen u okviru velike palate „Rosija“, pre sto četiri godine, hotel Moskva nadživeo je osam državnih tvorevina: Kraljevinu Srbiju, Kraljevinu Srba, Hrvata i Slovenaca, Kraljevinu Jugoslaviju, Federalnu Demokratsku Jugoslaviju, FNRJ, SFRJ, SRJ, državnu zajednicu Srbiju i Crnu Goru. I opet je uvaženi žitelj Srbije.

Za vek svog postojanja ova beogradska plata ugostila je 36 miliona posetilaca i primila oko četiri miliona ljudi sa svih krajeva sveta. Zato se, s pravom, za Moskvu može reći da je od svih balkanskih hotela najveći i najgostoljubiviji srpski domaćin.

Izvor: eKapija

Advertisements

One thought on “Hotel Moskva u Beogradu – prve 104 godine

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s