Google Maps 101

Google Maps su besplatne digitalne Internet mape američke korporacije Google, koje čine osnovu mnogih servisa i usluga, od pregledavanja satelitskih snimaka, preko planiranja trase putovanja, do lokatora traženih mesta.

Ova Googleova tehnologija dopušta jednostavnu implementaciju mapa na web stranice, kombinovanje sa drugim aplikacijama i prilagođavanje specifičnim potrebama, a hotelijeri mogu besplatno da iskoriste sve navedene mogućnosti.

Implementacija Google mape u Internet prezentaciju hotela

Danas je implementiranje mape sa „Google Maps“ u website hotela nešto što se podrazumeva. Sama procedura nije komplikovana i zahteva samo osnovno znanje HTML editinga. Preduslov za kreiranje prilagođene mape je da ste ulogovani u Google email account. Na Internet adresi Maps.Google.rs u polje za pretragu ukucaju se naziv i adresa objekta. U slučaju da se nakon klika na dugme za pretragu dobije više rezultata, sa leve strane traži se pokazivač lokacije (crveni pin) sa abecednim slovom koji odgovara traženom upitu.

Rezultati pretrage ‘Hotel Excelsior, Кнеза Милоша’ (adresa je namerno ukucana na ćirilici)

Sa leve strane mape nalazi se scroll bar za biranje razmere karte, a sa desne strane opcija za alternativni prikaz – satelitski snimak područja, koja u ovom slučaju nije potrebna. Levim klikom miša na odgovarajući pokazivač lokacije na mapi iskače prozor sa kojeg sa bira opcija ‘Sačuvaj u…’ a potom se iz padajućeg menija bira ‘Napravi novu mapu…’ i klikne dugme ‘Save’. Tako je kreirana nova prilagođena mapa.

Interfejs za kreiranje nove mape

Da bi se dobio HTML kod koji omogućuje prikaz nove mape na Internet prezentaciji hotela, klikom na dugme ‘Veza’ koje se nalazi ispod polja za pretragu, a pored dugmeta za štampanje stranice, dolazi se do novog prozorčića odakle se bira link ‘Prilagodite mapu i pogledajte kako bi izgledala na vašoj web lokaciji’.

Link koji vodi do prozora gde se mapa prilagođava potrebama Internet prezentacije hotela

U novootvorenom prozoru potrebama websitea hotela prilagođavaju se razmera karte, tj. stepen zuma i dimenzije mape izražene u pikselima. Nakon toga iz polja ‘Kopirajte i nalepite ovaj HTML kako biste ga umetnuli u svoju veb lokaciju’ preuzme se kod (desni klik i ‘Select all’, pa desni klik i ‘Copy’) koji se u HTML editoru (desni klik i ‘Paste’) ubaci u stranicu na kojoj želite da se mapa prikaže.

Podešavanje dimenzija mape (gore) i polje sa HTML kodom (dole)

Na kraju treba pomenuti da Google Maps mogu da posluže i kao alatka za dobijanje geografskih koordinata bilo kog objekta na svetu. Kako bi to izgledalo na primeru „Beograd Art Hotela“ da se već ne nalazi na Google Maps: u polju za pretragu na Internet prezentaciji Maps.Google.rs ukuca se ulica u kojoj se hotel nalazi, a zatim se maskimalno zumira prikaz karte.

Zoomirana lokacija BAH u Knez Mihailovoj ulici

Desnim klikom na prostor u karti gde se hotel nalazi bira opcija ‘Šta se ovde nalazi?’.

Link ‘Šta se ovde nalazi?’

U polju za pretragu pojaviće se se geografske koorinate u formi „44.817028,20.457744“, gde se brojevi pre zareza odnose na geografsku širinu (latitudu), a brojevi posle zareza na geogradsku dužinu (longidutu).

Rezultirajuće geografske koordinate

Autor: z

Advertisements

One thought on “Google Maps 101

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s