Srbija i Grčka rade na zajedničkom turističkom proizvodu

Male zemlje na Balkanu treba da se povežu i stvore regionalni turistički proizvod, jer će tako lakše privući goste iz udaljenijih zemalja, zaključili su danas državni sekretar Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja Goran Petković i grčki ministar kulture i turizma Pavlos Geroulanos.

Jedna od tema na sastanku je bila i mogućnost povećanja broja grčkih posetilaca i turista koji dolaze u Srbiju, rekao je Petković i dodao da taj broj raste u poslednjih pet godina, ali da postoji još prostora za unapređenje saradnje, pre svega ponudom turističkih proizvoda koji su Grcima prihvatljivi.

“To je pre svega kulturni turizam, zajedničko versko i kulturno nasleđe, prirodne pogodnosti koje u Grčkoj nisu mnogo zastupljene kao što su planinski centri u letnjem i zimskom periodu, i naravno Dunav, kao druga vrsta nautike u odnosu na onu sa kojom su Grci već dobro upoznati“, istakao je Petković.

Na sastanku je predloženo da se organizuje skup na kome će predstavnici Bugarske, Srbije, Grčke, ali i Rusije, razmotriti mogućnosti razvoja verskog turizma.

Na makro nivou potrebno raditi na viznoj liberalizaciji, što je poruka koju je Geroulanos poneo iz Berlina, sa sastanka Evropske komisije Svetske turističke organizacije (UNWTO).

Prema njegovim rečima, neophodne su vizne olakšice za zemlje u kojima se one još primenjuju, što bi trebalo da doprinese povećanju broja turista i prihoda.

Na sastanku su razmotrene i ostale mogućnosti saradnje dve zemlje, uključujući i potencijale za grčka ulaganja u srpski turizam.

Petković je podsetio na investicije u beogradski hotel Excelsior, kao i u hotel Metropol Palace, čije se otvaranje uskoro može očekivati, posle dužih radova na revitalizaciji i izgradnji.

“Bilo je reči i o mogućnostima za stvaranje uslova drugim grčkim investitorima da im se pridruže i da uvećaju tu zajednicu grčkih hotelijera u Srbiji“, istakao je Petković.

Grčki ministar Geroulanos je izjavio da postoji mogućnost saradnje na privlačenju turista iz udaljenih država, kao što su Indija i Kina, čiji građani sada zauzimaju značajno mesto na tržištu turizma.

Takođe, kako je kazao, glavna tema razgovora je i saradnja na razvoju turizma u obe zemlje, jer on doprinosi otvaranju novih radnih mesta i privrednog razvoja.

Geroulanos je izrazio zadovoljstvo što je Grčka omiljena turistička destinacija građana Srbije, kao i očekivanje da će i predstojeća letnja sezona biti jednako uspešna kao i prethodna godina, koja je u pogledu rasta bila najbolja do sada.

Izvor: MERR

Advertisements

One thought on “Srbija i Grčka rade na zajedničkom turističkom proizvodu

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s