TripAdvisor: pouzdan ili ne?

Najvećem sajtu za putnike, „TripAdvisoru„, rečeno je da promeni odabir reči u svojim opisima smeštaja, za koje tvrdi da su „pouzdani i iskreni”.

Istraga koju je sprovelo britansko telo za standarde pri oglašavanju (ASA) zaključilo je da pomenute odrednice ne odgovaraju realnosti jer sajt sa oko 50 miliona korisnika ne može da garantuje za njihovu tačnost.

Ova odluka doneta je nakon žalbi o autentičnosti nekih kritika, uz nagoveštaj da pojedini gosti, čak i ljudi iz branše, ostavljaju lažne komentare.

TripAdvisor suočava se sa tvrdnjama da neki hoteli dobijaju loše ocene od strane konkurencije koja piše lažne kritike.

Neke zlonamerne mušterije su čak išle tako daleko da su ucenjivale male hotele pretnjama da će ostaviti negativno mišljenje.

ASA je sprovela istragu nakon žalbe britanske firme „KwikChex„, koja zasutpa nekoliko hotela koji su loše ocenjeni na TripAdvisoru.

KwikChex je zatražio da se ispitaju tvrdnje TripAdvisora da sajt nudi „pouzdan savet od pravih ptunika” i „50 miliona iskrenih komentara i mišljenja od istinskih putnika”.

U stvarnosti, TripAdvisor ne proverava tačnost opisa hotela postavljenih na sajt iako ostavlja mogućnost ugostitejima da odgovore. On samo pita autora da li je napisao iskreno šta misli i da li sigurno nema ličnih veza u određenom hotelu.

„Jasno nam je da kritike mogu biti ostavljene bez ikakvog oblika verifikacije i samim tim postoji mogućnost da će se neautentični sadržaj pojaviti na sajtu. Mislimo da posetioci TripAdvisora ne mogu jasno da razaznaju koji su opisi iskreni a koji lažni.

Zbog toga smo zaključili da tvrdnja sajta da je sav sadržaj autentičan nije tačna i da može da navede posetioce na pogrešan put pa mora da promeni svoju reklamnu krilaticu”, stoji u saopštenju ASA.

„Verujemo da 50 miliona korisnika koji dolaze svakoga meseca na naš sajt imju poverenja u ono što pročitaju, inače se ne bi vraćali”, kazao je predstavnik TripAdvisora.

Ali Chris Emmins iz KwikChexa je objasnio da na sajtu ima „veliki broj lažnih – kako negativnih tako i pozitivnih kritika.

Najviše pate mali preduzetnici jer oni imaju po nekoliko kritika koje nose veću težinu, iako svaki ugostitelj može da ima štete od loše kritike naročito ako vas neko lažno optuži da se kod vas otrovao ili spavao u krevetu sa stenicama.”

Izvor: B92

Advertisements

One thought on “TripAdvisor: pouzdan ili ne?

  1. Pa dobro, ocekivano je da se lazni komentari pojavljuju ali u principu njihova verodostojnost se moze lako proveriti; da li je napisan pod pseudonimom ili pravim imenom i prezimenom; neko sa prethodnim kritikama ili neko ko je napravio profil prekjuce samo da bi nekoga nahvalio/ocrnio…

    Mislim da je najbolji „lek“ na negativan komentar direktan odgovor upravnika hotela/restorana, koji ce naravno biti javan kako bi svi koji citaju komentare bili blize istini… 🙂

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s