Stara planina: pristupačan luksuz u predivnoj prirodi

Otvaranjem hotela „Stara planina“ 25. decembra 2011. godine, Stara planina postaje novi turistički i skijaški centar u Srbiji sa značajnom prilikom za izlazak na međunarodno turističko tržište. Opremljenost i sadržaji hotela, uz ponudu skijaškog centra „Stara planina“, pored zimskog odmora pružaju izuzetne uslove za aktivan odmor na planini tokom cele godine.

Ovaj hotel posluje u okviru Javnog preduzeća za razvoj planinskog turizma „Stara planina“, a izgradnja turističkog kompleksa na lokaciji Jabučko Ravnište je prvi greenfield projekat razvoja planinskog turizma u Srbiji u poslednjih dvadeset godina. U izgradnju i opremanje hotelskog kompleksa ukupne površine 26.000 metara kvadratnih investirano je skoro 30 miliona evra. Ceo projekat je realizovan za nepunih šesnaest meseci, a pri kraju je izgradnja i kompletne prateće infrastrukture. Ovo je prva faza u razvoju budućeg planinskog „SP Resorta“ u kojoj je predviđena izgradnja još šest hotela apartmanskog tipa.

Stara planina Hotel & SPA ima četiri zvezdice prema međunarodnim hotelskim standardima i nalazi se na jednom od najlepših mesta na Staroj planini – Jabučkom ravništu, na 1.350 metara nadmorske visine, okružen bujnom vegetacijom.

Kapacitet hotela je 380 kreveta u 146 smeštajnih jedinica – dvokrevetnih soba, apartmana i predsedničkom apartmanu. Gostima su na raspolaganju tri konferencijske sale, restoran, picerija, bar, dečja igraonica, klizalište, wellness i SPA centar sa zatvorenim bazenom, više prodavnica i lokala i podzemna garaža sa sto četrdeset sedam parkirnih mesta.

Pravu atrakciju predstavlja prva ski gondola u Srbiji koja će omogućiti prevoz skijaša do vrha Babin zub, odakle polaze ski staze koje su ukupno dugačke trinaest kilometara. Glavni potencijali turizma u parku prirode „Stara planina“ su alpsko i nordijsko skijalište na Staroj planini, vodotoci i drugi potencijali za letnju rekreaciju, lov i ribolov, kao i uključivanje potplaninskih sela u turističku ponudu.

Stara planina je najveća planina u istočnoj Srbiji i proglašena je za park prirode 1997. godine. Posebno interesantne su i brojne klisure i kanjoni, koji su ujedno i spomenici prirode na ovom području: kanjon reke Temštice, klisura reke Jerme, klisura Vladikina ploča, klisura Rosomačke reke, klisura Gradašničke reke. Poznati su i dolina potoka Bigar, uklešteni meandri Temštice, a najjači izvor je Jelovičko vrelo, koje ima izgled oka formiranog u malom basenu.

U okviru ski-centra Stara planina obezbeđen je veštački sneg na više od četiri kilometra staza, od ukupno trinaest kilometara, kako bi, i u slučaju nedostatka prirodnog snega, posetioci centra mogli da uživaju u zimskim sportovima.

Izvor: Hello! | Autor: Snežana Milošević

Advertisements

One thought on “Stara planina: pristupačan luksuz u predivnoj prirodi

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s