U blizini Knjaževca u planu izgradnja hotela, SPA centra i bazena

Na desnoj obali Svrljiškog Timoka najavljena je izgradnja sportsko-rekreativnog centra „Rgoška Banjica“ vrednog 5 miliona evra. Konkretne planove za uređenje izvora kod Rgošte imao je još Žika Kaledžija Limar iz Niške Banje. Planirao je da izradi bazene, kupatila, a omeo ga je, Drugi svetski rat, navodi dr Borislav Prvulović u knjizi „Selo nastalo od banje Rgošte kod Knjaževca“. Novi planovi za lokaciju udaljenu 3 km od Knjaževca, u blizini puta Knjaževac-Niš, trebalo bi uskoro da se ostvare.

© kapaprojekt.com

– Za izgradnju SRC „Rgoška Banjica“ izabrana je lokacija kompleksa bazena „Banjica“. Reč je o parceli površine 5 ha na kojoj će fazno biti izgrađeni smeštajni kapaciteti, vodeni sadržaji – bazeni i akva par, kao i sportski tereni – najavio je u razgovoru za „eKapiju“ Nebojša Ivanković iz JP Direkcija za razvoj, urbanizam i izgradnju opštine Knjaževac.

© kapaprojekt.com

Kako je naveo naš sagovornik, predviđena je izgradnja hotelskog kompleksa koji će imati 80 ležajeva u jednokrevetnim, dvokrevetnim sobama i apartmanima.

– Na ovom prostoru već postoji otvoreni bazen. Planiramo da izgradimo još jedan otvoreni bazen i jedan zatvoreni. Takođe predviđeno je i postavljanje tobogana i drugih vodenih atrakcija karakterističnih za aqua parkove. SPA centar je predviđen u okviru kompleksa hotela, a moguća je izgradnja svih SPA sadržaja, jer je snabdevanje vodom iz termomineralnog izvora temperature 29 °C – objašnjava Ivanković.

© kapaprojekt.com

Osim za SPA program, termalna voda će se koristiti za sve vodene sadržaje, kao sanitarna voda u smeštajnom delu (hidromasažne kade), kao i za zagrevanje i klimatizaciju kompleksa preko sistema toplotnih pumpi voda – vazduh.

© kapaprojekt.com

U okviru SRC „Rgoška Banjica“ biće smešteni i sportski tereni – za košarku, odbojku, rukomet i tenis. Glavni projekat kompleksa je uradila niška firma „Kapaprojekt“.

– Predračunska vrednost investicije je oko 5 miliona evra, a finansiranje je predviđeno preko partnerstva lokalne samouprave (koja će da obezbedi zemljište, infrastrukturu, dokumentaciju) i privatnih investitora koji bi trebalo da imaju konkretni razvojni programi, da budu zaduženi za izgradnja i naravno za korišćenje sadržaja – navodi Ivanković.

© kapaprojekt.com

Za ceo kompleks je izdata lokacijska dozvola i urađeni glavni projekti za infrastrukturu (vodovod, kanalizacija) i glavni projekti za objekte u kompleksu (hotel, vodene sadržine, uređenje kompleksa). Kako kažu u JP Direkcija za razvoj, urbanizam i izgradnju opštine Knjaževac uskoro će biti održana prezentacija kompleksa, nakon čega očekuju još veću zainteresovanost investitora.

Rgoška Banjica i „čudotvorna voda“

Rgoška Banjica se nalazi na desnoj obali Svrljiškog Timoka 5 km jugozapadno od Knjaževca, u ataru sela Rgošte, po kome je i dobila ime. Smatrana je svetim mestom, o čemu svedoči Bolvan, kameni masiv u blizini banje, na kome su stajali kipovi posvećeni božanstvima lekovitih voda ove banje. Na ovom prostoru postoji čitav niz izvora koji izbijaju na vodonosnom rasedu dužine 800 m. Neki izvori se javljaju na obalama Svrljiškog Timoka, a neki su potopljeni.

Rgošte je poznato širom Srbije po svojoj čudotvornoj vodi. Nekima je lekovita voda pomogla. Meštani kažu da leči isijas, a pomaze i nervnim bolesnicima. Već više vekova se prenosi da su pojedine ljude, teško obolele, dovozili su nepokretne u kolima, iznosili ih na rukama, da bi posle samo nekoliko dana kupanja u „bari“ prohodali.

Neka od ispitivanja su pokazala da se mineralna voda koristi kod bolesti lokomotornog aparata, neuroloških oboljenja, kožnih bolesti. Sporedni efekti balneoterapije manifestuju se kod akutnih bolesti, infektivnih bolesti, tuberkuloze pluća, malignih oboljenja, hroničih oboljenja, srčanih oboljenja i dr.

Izvor: eKapija
Aqua park „Rgoška Banjica“ na Kapaprojekt

Advertisements

One thought on “U blizini Knjaževca u planu izgradnja hotela, SPA centra i bazena

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s