Da bi se od Palića napravilo mondensko letovalište potrebno 40 miliona evra

Da bi se od Palića napravilo pravo mondensko letovalište po uzoru na Karlove Vari ili Moravske toplice neophodno je obezbediti oko 40 miliona evra. Kada je usvojen Master plan banje Palić verovalo se će banja biti izgrađena do 2014. godine. Master plan se može i fazno realizovati na kraći i duži rok, u zavisnosti od priliva novca i stranih investicija. U lokalnoj samoupravi kažu da je mnogo investitora zainteresovano da ulaže u Palić, ali zbog poslovne politike ne mogu da kažu koje su firme u pitanju.

Palićko jezero © Dcabrilo

Moravske toplice izgrađene su na livadi na samom severoistoku Slovenije. Iz dubine od gotovo 2.000 metara uspinje se prirodna i jedinstvena crna termomineralna voda pogodna za lečenje različitih reumatskih i kožnih obolenja. Prirodni uslovi Moravskih toplica idealni su za programe opuštanja i vraćanja životne snage. Na Paliću bi mogla da se izgradi banja po uzoru na Slovenačke ili neke druge zemlje Evropske unije, tvrde stručnjaci.

Region Subotice i Palića leži na termalnoj vodi. Na Paliću se nalaze dve bušotine i jedna se koristi za grejanje „Elitte Palića“ i Rasadnika JP „Palić Ludoš“, a druga za termalni bazen. Ukoliko bi sve teklo po planu na 380.000 hektara bilo izgradeno 47.000 kvadratnih metara prostora, najviše hotela i ugostiteljskih objekata, što bi obezbedilo 1.700 ležaja, pet kompleksa raznih bazena, zatim 220 apartmana u vilama, plaže, pristanište, golf teren, nekoliko tradicionalnih objekata kao što su salaši i čarde, i mnoge druge sadržaje.

Na osnovu javnog konkursa sprovedenog u junu i julu 2006. godine posao za izradu master Plana dobila je hrvatska konsultantska kuća „Horwath & Horwath Consulting Zagreb“ d.o.o.“. Iako je „Terme Olimia“ odustala od gradnje banje Palić uskoro će se raspisati novi javni poziv za strateškog partnera.

Palić kao banjsko lečilište bilo je poznato još s početka XIX veka. Zahvaljujući termalnim izvorima i lekovitim svojstvima vode, u ovo banjsko mesto dolazili su imućni i ugledni građani na odmor i lečenje iz gotovo čitave Evrope. Njegove turističke i banjske prednosti kasnije su gotovo zaboravljene, možda se opet ožive turistički potencijali izgradnjom banje.

Izvor: eKapija

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s