Nemci i Šveđani najčešći siti brejk turisti u Srbiji

Kao najčešći razlog za posetu strani turisti na kratkom odmoru naveli su što je Srbija zanimljiva destinacija, na drugom mestu je kultura, a zatim slede niska cena avionske karte, noćni život i razni događaji. Većina anketiranih smatra da je Srbija atraktivnija od Bugarske i Rumunije.

Najveći broj stranih city break turista boravio je u Srbiji između tri i šest dana – njih 57 odsto, više od sedam dana boravilo je 23 odsto, a jedan do dva dana 20 odsto.

Kao najprihvatljivi smeštaj, stranci su prilikom tih poseta, birali hostele u 36,6 odsto slučaja. Međutim, najčešći smeštaj bio je u hotelima, gde je boravilo 42 odsto turista, od kojih 20,6 odsto u hotelima sa jednom do tri zvezdice, a 21,4 odsto u objektima sa četiri do pet zvezdica. Za apartmane se odlučivalo 3,8, a za boravak u porodicama 4,6 odsto gostiju.

Od ukupnog broja turista, 86 odsto izjavilo je da se lepo provelo u Srbiji, a 80 odsto bi ovu zemlju preporučilo svojim prijateljima. Pri tome 78 odsto smatra da je dobro prošlo za svoj novac, 74 odsto je ukazalo da je hrana veoma ukusna, a 60 odsto smatra da je ponuda suvenira veoma dobra.

Inostrani turisti na kratkim odmorima smatraju da bi za unapređenje Srbije, kao turističke destinacije, bilo važno poboljšanje informisanja preko za to namenjenih centara, plakata, panoa, mapa i internet stranica za turiste, kao i unapređenje infrastrukture – puteva, javnog saobraćaja, putne signalizacije i oznaka ulica.

Ta vrsta stranih turista misle i da treba staviti naglasak na provod i bezbednost prilikom promocije Srbije kao turističke destinacije, da treba promovisati srpsku kuturu, način života, uz predstavljanje manjih gradova i blizinu i pristupačnost Srbije kao destinacije za građane koji žive u Evropi.

Takođe, treba da budu promovisani kulturna i sportskia dešavanja i aktivnosti u prirodi, kao što su splavarenje i ribarenje, a naravno i niske cene avio prevoza ka Srbiji.

Izvor: Blic | Autor: Tanjug

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s