Leskovac – evropski sportski centar

Leskovčani već sada ne mogu da prepoznaju svoje donedavno omiljeno izletište Pašina česma, koje se nalazi desetak kilometara od grada. Kad za manje od godinu bude završen sportski centar koji grade Ujedinjeni Arapski Emirati, biće to, kažu, jedan od najlepših takvih centara, ne samo u Srbiji. Pored fabrike koju gradi nemačka kompanija „Falke“ na mestu nekadašnjih fabrika „Inkol“ i „Leteks“, ovo je trenutno najveće gradilište u Leskovcu.

Skate park

Firma Emirates Power vlasnika Abddula Alamerija, koja je posao poverila leskovačkoj firmi i jednom od partnera u ovom projektu „Čoguriću“, ubrzano gradi sportske terene i smeštajne kapacitete na blizu sto hektara. Nekadašnji restoran je porušen, šume su iskrčene, teren je već pripremljen za brojne sportske objekte, tako da ovaj prostor već sada ima potpuno drugačiji lik.

Donedavno zapušteno izletište pretvara se u sportski i turistički centar koji će znatno unaprediti turističku ponudu Leskovca. Kompleks će imati tri fudbalska stadiona po FIFA standardima, hotel sa SPA i wellnes ponudom i konferencijskom salom, jezero, mini zoološki vrt, ergelu, etno-kutak, dečja igrališta, staze za šetnju, ski-stazu i druge sadržaje.

Prema najavama, Pašina česma će za manje od godinu dana postati evropski centar za pripremu sportista sa Bliskog istoka, ali i iz drugih krajeva. Gradonačelnik Leskovca Slobodan Kocić podseća za naš list da je do susreta sa generalnim sekretarom sportskog saveza zemalja Golfske unije, koju čine zemlje od Kuvajta do Jemena, došlo za vreme održavanja Univerzijade u Beogradu. Reč je o zemljama koje raspolažu velikim svotama novca za investiranje. Arapi su obišli nekoliko krajeva u Srbiji, a izbor je pao na Pašinu česmu.

Hotel „Pašina česma“
Sportski tereni

Prema rečima investitora, za ovo mesto se odlučio zbog blizine aerodroma u Nišu, Skoplju i Sofiji, kao i zbog prirodnih pogodnosti, u kakve spadaju kontinentalna klima, šume, voda, idealna nadmorska visina.

Gradska vlast je podržala ovaj projekat, a odbornici lokalnog parlamenta su prošle godine doneli odluku o ustupanju ovog kompleksa Arapima na korišćenje u narednih 25 godina.

Izvođač radova kaže da su rokovi kratki, ali da ovakvi projekti predstavljaju veliki izazov. Radi se udarnički, kako bi se svi poslovi okončali o roku.

– Glavni izvođač radova ima i veliki broj podizvođača. Uporedo se gradi hotel, bravarija, grejanje, ventilacija, sportski tereni. Svakodnevno je angažovano više od pedeset radnika. Hotel sa tri zvezdice trebalo je da bude završen do 1. maja, ali kod ovakvih projekata probijanje rokova nije neuobičajeno. Nadam se da će hotel biti otvoren za mesec dana. Imaće luksuzne apartmane, kongresnu salu sa tri pokretne pregrade, tako da veličina može da se prilagođava, veliku terasu. Već je pripremljen projekat i za hotel sa pet zvezdica – kaže za „Politiku“ poslovođa Siniša Lazić.

Hotel „Pašina česma“

U kompleksu će biti mesta za pedeset radnika, a hrana će biti nabavljana kod ovdašnjih poljoprivrednika. Već je sklopljen ugovor sa proizvođačima iz okolnih sela da proizvode hranu po halal standardima. U lokalnoj samoupravi ističu da će, pored korisnika sa Bliskog istoka, Pašina česma biti otvorena i za građane koji će dobiti sadržaje „o kakvima su mogli samo da sanjaju“.

Pre nedelju dana gradilište je posetio šeik Mohammed koji se uverio da se izgradnja odvija po planu.

  

  

 

Izvor: Politika | Autor: M. Momčilović
Zvanična Internet prezentacija: Hotel Pašina česma | Sportski kompleks Pašina česma | Emirates Power

Advertisements

One thought on “Leskovac – evropski sportski centar

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s